Пијачни продавци: Нове фиксалне касе значе нестанак пијаца и директни ударац на пољопривреду и српског сељака

0

Нећемо одустати од протеста због увођења е-каса на пијацама и тражимо састанак са председником Александром Вучићем, јер ако се уведу е-касе то ће значити нестанак пијаца, казао је Реџеп Петрит, председник Удружења пијачних продаваца “Опстанак”.

Он је након јучерашњег протеста за Нову економију навео да ће Удружења пијачних продаваца “Опстанак” на данашњем састанку УО донети одлуку о даљим активностима.

“Нема одустајања”

“Нема одустајања, највероватније ћемо тражити састанак са председником државе, ако држава и даље не буде имала слуха за нас онда следи радикализација протеста, од блокирања улица до штрајка глађу. Пијачних продаваца широм Србије има око 50.000, кад се помножи са три, четири члана породице то је око 200.000 грађана Србије који зависе од продаје на пијацама. Нова фискализација на пијацама значи да ће око 80 одсто пијачних продаваца нестати, пијаца неће бити, што није добро не само за нас, продавце на пијацама, него није добро за народ ни за државу”, каже он.

Прочитајте још:  Бранко Павловић: Опозицијо, за име Бога,одговори на ових седам питања!

Држава уместо да добија од нас порезе које плаћамо, између 18.000 и 20.000 динара плус тезге које плаћамо – месечно 16.300 динара за тезгу, држава ће изгубити а ми идемо на Биро рада, поручује он.

“Неиздрживо”

У Министарству финансија кажу да ће фискалне касе од 2022. године, кад се уведу утицати на смањење сиве економије.

“Не могу они нас да третирају као сиву економију јер је ПДВ плаћен за сву робу коју ми набавимо, док са нашим пазарима не можемо да уђемо у систем ПДВ-а тако да је то нон сенс. Пазари су нам иначе последњих година много мањи, због негативног утицаја пандемије, рата у Украјини, инфлације, пада промета, грађани мање троше, и на све то треба додати нове фискалне касе које нам намећу нове намете. Само књиговођа ће нам узети 100 евра месечно, не можемо то финансијски да издржимо. Kоме то иде у корист заиста не разумем”, каже Петрит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пословно удружење “Пијаце Србије” подсетило је у саопштењу да због низа нетачних и збуњујућих информација које прате актулене протесте пијачних продаваца, регистровани пољопривредни произвођачи, који на пијачним тезгама продају своје производе, нису обвезници фискализације.

Прочитајте још:  Хоспитализован Милутин Мркоњић
Прочитајте још:  "Буџет није развојни већ предизборни! То су наши новци, и сви би ми морали да знамо како се он троши"
Прочитајте још:  Бугарска политичарка: Антируске санкције убијају Европу

“Није тачно да ће купци „чекати“ фискални рачун за везу шаргарепе, килограм кромпира или било које поврће, воће или други производ пољопривредника који га продаје на некој од пијаца у Србији. Фискализације су ослобођене и делатности које се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, а фискалне касе су обавезне за предузетнике који на пијацама продају различите врсте робе широке потрошње, прехрамбене производе других произвођача или воће и поврће из увоза”, наводи се у саопштењу.

Такође, у саопштењу пише да пијачним продавцима који су обвезници е-фискализације не оспоравају ни право на другачије мишљење, нити да због тога протестују.

“Али, апелујемо на њих да све своје активности спроводе у складу са прописима и не угрожавају свакодневно функционисање пијаца, јер верујемо да нам је заједнички циљ да их сачувамо као места на којима ће се грађани Србије и даље са задовољством снабдевати квалитетним животним намирницима”, наводи се у саопштењу пословног удружења “Пијаце Србије”.

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *