Србија се први пут ускладила са санкцијама ЕУ око Украјине

0

Foto: EEAS

Србија се по први пут придружила рестриктивним мерама ЕУ поводом ситуације у Украјини још од избијања кризе 2014. године.

Она се усагласила са Одлуком Савета Европске уније којом се продужава важење рестриктивних мера бившем председнику Украјине Виктору Јануковичу, за кога се верује да је руски држављанин, и водећим члановима украјинског руководства из периода 2010-2014.

Ово се наводи у Декларацији Високог представника Европске уније објављеној на сајту Савета ЕУ 12. марта 2022 године. Како је нашем порталу незванично потврђено из Европске службе за спољне послове, Србија се ускладила са овом Одлуком заједно са Црном Гором, Албанијом, Северном Македонијом и Босном и Херцеговином.

Како се наводи у Декларацији, ове земље постараће се да њихове националне политике буду усклађене са Одлуком Савета.

Санкције Јануковичу и осталима су први пут уведене у марту 2014. године Одлуком Савета ЕУ а затим продужаване сваке године. Као разлог за увођење санкција наводи се „злоупотреба државних ресурса и кршење људских права“ у време украјинске кризе 2013-2014. која је довела до анексије Крима и проглашења независности Доњецка и Луганска.

Прочитајте још:  Нове оставке Срба у полицији на северу Косова и Метохије

Савет ЕУ је 3. марта 2022. продужио важење ових санкција за годину дана, до 6. марта 2023. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је први пут да се Србија усклађује са санкцијама ЕУ поводом Украјине“, потврђује за Еуропеан Wестерн Балканс Игор Новаковић, директор истраживања ИСАЦ Фонда и координатор радне групе Националног конвента о ЕУ за Поглавље 30 и 31.

Према подацима ИСАЦ Фонда, ЕУ је од 2014. године дефинисала јединствени приступ и отпочела примену рестриктивних мера према Руској Федерацији, односно према повезаним особама и ентитетима који су означени као одговорни за дешавања у Украјини.

На основу Одлуке коју је Савет донео 2014, а са којом се Србија сада усагласила, замрзавају се сва средства и економски ресурси који припадају особама наведеним у одлуци. Поред Виктора Јануковича, међу ове особе спадају, између осталих, Микула Азаров, премијер Украјине под Јануковичем, као и више бивших чланова тадашње владе.

Подсећамо, Виктор Јанукович био је председник Украјине од 2010. до 2014. када је у преврату збачен са власти, након чега је избегао у Русију. Добитник је Ордена Републике Србије на ленти за заслуге у развоју и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Украјине 2013. године.

European Western Balkans

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *