Русија ће захтевати да се размотри питање лабораторија у Украјини у оквиру конвенције о биолошком оружју

0

(Фото: https://asd.news)

Русија ће захтевати разматрање питања биолошких лабораторија у Украјини у оквиру конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Откривене чињенице показују колосалне размере нелегитимних активности Сједињених Држава у дистрибуцији војних биолошких лабораторија широм света“, рекао је министар.

Он је подсетио да постоје стотине таквих лабораторија, укључујући скоро 30 у Украјини.

„Многе су настале у низу других земаља бившег Совјетског Савеза тачно дуж периметра и руских граница и граница Народне Републике Кине. Да, и друге земље које се овде налазе “, додао је Лавров.

Русија ће захтевати разматрање овог проблема у контексту обавеза садржаних за све земље које учествују у Конвенцији о забрани биолошког и токсичног оружја, рекао је шеф МИП-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Друго, радићемо са удвострученом, утрострученом енергијом да осигурамо да Американци престану да блокирају наш предлог, изнет пре 20 година, о потреби да се на овој конвенцији створи посебан механизам за проверу било каквих алармантних извештаја да негде постоје лекови који се могу користи се за прављење биолошког оружја“, рекао је он.

Према речима Лаврова, САД „не желе такав механизам“: „згодније им је да покушају да ураде све што је под њиховом контролом, што су и до сада радиле“.

Министарство одбране Русије је 10. марта саопштило да је добило информацију која потврђује водећу улогу Пентагона у финансирању и спровођењу војно-биолошких истраживања у Украјини.

Министарство је подсетило да је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд, током саслушања у Сенату 8. марта, индиректно потврдила војни биолошки програм Пентагона .

Прочитајте још:  Биће одмазде: војска ДНР ће се осветити за нехумано поступање према заробљеним борцима

Како је приметио Василиј Небензја, руски стални представник при УН, Сједињене Државе одбијају да дозволе међународну верификацију биолабораторија које надгледају широм света, укључујући и Украјину, што значи да имају шта да крију .

Кина је заједно са Русијом позвала САД да у потпуности разјасне своје војно-биолошке активности на територији Украјине.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *