Нуклеарна индустрија у Европи и Сједињеним Државама озбиљно зависи од Русије

0

(фото:ФСК.РУ)

Запад је озбиљно зависан од Русије. А ако изненада одлучи да одговори на бројне санкције, очекују га веома озбиљне потешкоће.

Ово пише аустралијски портал Конверзејшн. Аутори материјала напомињу да САД и Европа зависе од руске нуклеарне индустрије,преноси РИА НОВОСТИ.

„У 32 државе ради око 440 нуклеарних електрана које производе десет одсто електричне енергије на планети. Највише оперативних реактора имају САД – 93, Француска – 56, Кина – 53. Неке земље извозе гориво и пружају услуге у овој области. Водећи међународни добављачи нуклеарне енергије су Сједињене Државе, Русија, Европа и Кина.

Чињеница је да куповином јединице од Росатома држава аутоматски постаје зависна од компаније. Обогаћивање и производња уранијума су сложени технички процеси, а сваком реактору је потребно посебно гориво, узимајући у обзир посебности његовог дизајна.

Истовремено, 43% свих капацитета за обогаћивање уранијума припада Руској Федерацији. Такође предњачи у стварању реактора, изградњи нуклеарних електрана у иностранству и производњи горива за њих. Многе европске државе, па чак и САД купују гориво од Русије. Ако Москва одлучи да одговори на санкције и утиче на нуклеарну индустрију, америчке и европске нуклеарне електране ће доживети озбиљне потешкоће у року од 18-24 месеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *