Скандал: “Слава Украјини” у сред Београда

4

(фото:Бета)

Скуп подршке Украјини завршен је у београдском Пионирском парку, испред зграде Председништва, где је пар стотина окупљених око велике украјинске заставе, који су се представили као неформална група руске, украјинске и белоруске дијаспоре, изнела неколико захтева.Они су затражили од политичара из Србије да прекину сарадњу са свим политичким партијама које су под директним утицајем Русије, од медија су затражили да не поричу ратне злочине, од градских власти да уклоне ознаке „З”, које користи руска војска, са јавних површина.

Од свих њих заједно затражили су да се уздрже од ширења лажних и непроверених информација и да јасно и недвосмислено осуде руску агресију на Украјину.

Прочитајте још:  Путин предложио Медведеву функцију заменика секретара Савета безбедности
Окупљени су често узвикивали „Рату не”, „Слава Украјини”, као и бројне пароле против председника Русије Владимира Путина.

Скуп је почео на Тргу републике у 14 часова. На споменику Кнезу Михаилу је био истакнут транспарент на коме на руском језику писало „Не рату”, а одатле се и пошло у шетњу београдским улицама до Пионирског парка.

Неколико стотина грађана који су се налазили испред самог споменика Кнезу Михаилу носили су бројне украјинске заставе ;и балоне у бојама заставе, а

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

истакнуто је било и неколико бело-плаво-белих застава које су постале симбол антиратних протеста у Русији, пренела је Бета.

Окупљени су носили и велики број транспарената, међу којима су се истакли: „Стоп Путину”, „Нека светом влада мир и само мир”, „Помозите нам да заштитимо свој дом”, као и они на којима су се налазиле слике повређених људи и разрушених градова.

Они су преко разгласа навели да је из Украјине до сада избегло око три милиона становника, као и да је више милиона интерно расељено.

Присутнима се обратило и неколико, како су се представили, Украјинаца, Руса и Белоруса, који су били јединствени у захтевима да се рат заустави, док су поједини испричали своја искуства бежања од рата.

На скупу је била присутна и невладина организација „Жене у црном” са транспарентом „Стоп рату у Украјини”, чланови покрета Не давимо Београд Добрица Веселиновић и Радомир Лазовић, као и активисткиња Аида Ћоровић.

Скуп је обезбеђивало неколико десетина полицајаца у униформи и цивилу, који су, док се колона кретала ка Пионирском парку, привремено заустављали саобраћај.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “Скандал: “Слава Украјини” у сред Београда

  1. Gde ste bili kad su padale bombe po Donjecku, po Siriji , Iraku., afganistanu, Libiji padaju po Palestincima !?Selektivna mirovna poruka je poruka rasizma i nacizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *