Има ли алтернативе сунцокретовом уљу

0
уља

(фото:Shutterstock)

Како би ублажили несташицу сунцокретовог уља, чије испоруке више не стижу из Украјине, као једног од највећих светских произвођача, потрошачима у појединим европским државама предлажу да пређу на алтернативна уља.

 

Светски медији већ су објавили да је стопирање извоза из црноморских лука довело до смањења његове употребе и да расте потражња за другим биљним уљима (репичиним, сојиним, палминим и кукурузним).

Стручњаци напомињу да ће због угрожене понуде највероватније замене за многе потрошаче бити палмино и сојино уље. Замена ће, међутим, бити упитна због ограничене понуде, наводи „Оилворлд”. Губитак од 1,2 до 1,3 милиона тона месечно тешко ће се надокнадити без знатног смањења потрошње уља и масти. Како је „Политика” већ писала, ЕУ је увезла 1,52 милиона тона украјинског сунцокретовог уља у периоду од октобра до децембра 2021. То је мање у односу на 2,16 милиона тона у истом периоду 2020. године.

Међутим, оно је чинило 86 одсто укупне испоруке те робе у ЕУ. Такође, угрожена је и Индија, која практично увози трећину украјинских количина намењених извозу и која је најавила да ће несташицу делимично покушати да покрије палминим уљем из Индонезије, али и сунцокретовим из Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Запослени у Леонију послати на одсуство, за сада се не спомињу отпуштања

Протекле недеље европски медији објавили су да да је из страха од несташица у Шпанији забележена навала на одређене прехрамбене производе, па су у бројним супермаркетима празни рафови брашна и сунцокретовог уља.

Шпанија је до сада увозила сунцокретово уље из Украјине и тај увоз покривао чак је 62 одсто потрошње. Управо сунцокретово уље је производ који се сада може тешко наћи у продавницама, преноси Танјуг. – Наручили смо нове количине уља, али већ данима нема испорука – рекла је продавачица једног супермаркета у Барселони, преносе шпански медији. Поједини супермаркети ограничили су продају сунцокретовог уља на пет литара по особи.

До проблема у снабдевању, према медијима, могло би доћи најраније од лета, уколико не буде испорука из Украјине. Такође, због изостанка испорука житарица и кукуруза из Украјине у Шпанију, могло би доћи до несташице сточне хране. И Удружење индустрије за прераду уља Немачке (Овид) недавно је упозорило да би за неколико недеља могло доћи до несташице сунцокретовог уља.

Прочитајте још:  Украјински милитанти напали манастир у Курској области

– Имамо залихе за још неколико недеља – рекао је директор Овида Герхард Бранкачк за агенцију ДПА, а преносе штампани медији. Иначе, Немачка је велике количине сунцокретовог уља увозила из Украјине, из које због рата више не долазе нове испоруке. Овид указује да потрошачи могу користити и друга јестива уља, где неће бити несташице.

Према Овиду, Украјина са 51 одсто и Русија са 27 одсто најважније су извознице сунцокретовог уља у свету. Немачка 94 одсто потрошње сунцокретовог уља покрива увозом, а само шест одсто је из домаће производње. Овид наводи да је ситуација на светском тржишту већ била тешка због лошег рода сунцокрета у Канади и проблема с логистиком услед короне, па је цена сунцокретовог уља још пред рат у Украјини јасно порасла. У суседној Аустрији не постоји опасност несташица сунцокретовог уља, пошто домаћа пољопривреда покрива највећи део потрошње.

Прочитајте још:  Европа је збуњена, Макрон изненађен - зашто велики део света одбија да осуди Русију

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *