Како ће нови скок цене нафте утицати на привреднике у Србији

0

Pixabay

Прошле недеље први пут одржан је састанак привредника и делегације ММФ-а. Михаило Весовић из Привредне коморе Србије каже за РТС да је састанак са привредницима био добар корак ММФ-а зато што су желели да чују какво је стање у привреди. Напоменуо да нови скок цене нафте неће драстично ништа пореметити, пошто смо, како је навео, навикли да цена варира и да постепено да расте. Одлука ЕУ о повећању квота на извоз челика из Србије je практична, оценио је Весовић.

Михаило Весовић, директор Центра за аналитику Привредне коморе Србије, рекао је да је састанак са привредницима био добар корак ММФ-а зато што су желели да чују какво је стање у привреди.

Прочитајте још:  Муке бившег министра: Баста уместо на изборе иде на суд?

“Имамо једну потпуно непредвидљиву и алармантну ситуацију и макростабилност економије Србије зависи од тога како ће компаније да реагују на ову кризу, шта се дешава у привреди. Посебно су осетљива мала и средња предузећа и овај разговор је ишао у контексту највећих проблема са којима се привреда суочава”, рекао је Весовић.

Истакао је да привреда мора да се прилагоди променама на тржишту енергената, сировина и инфлације и да ће тешко то моћи да уради без подршке државе.

Весовић је напоменуо да нови скок цене нафте неће драстично ништа пореметити, пошто смо, како је навео, навикли да цена варира и да постепено да расте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Нису сви енергенти, нафта и дизел, ограничени уредбом. Они скупљи су у слободној продаји, тако да не постоји бојазан да ће бити несташица. Оно што је битно за пољопривреднике и за оне привреднике који користе наjјефтиније деривате, да могу да рачунају у недељу дана на сигурну цену”, казао је Весовић.

Четвртим пакетом санкција ЕУ обухваћено је 12 руских енергетских компанија, међу којима је и Гаспромњефт, самим тим и НИС, јер је у њему више од 51 одсто у руском власништву. Дошло се до ситуације да мађарски МОЛ или аустријски ОМВ могу несметано да увезу нафту из Русије, а НИС то не може.

Прочитајте још:  Рачуни за струју већи због зелене енергије

Михаило Весовић је рекао да таква ситуација ставља Србију у необичну и непланирану позицију која захтева не само економски, већ и политички приступ.

“Ја бих саслушао сигнале из Европске уније, шта су они под оваквом уредбом подразумевали, али је јасно да се Србија налази директно погођена оваквим санкцијама због присуства Гаспромњефта да бисмо уопште знали колики нам је простор за преговоре и шта ми можемо да учинимо да бисмо се прилагодили томе”, казао је Весовић.

Додао је да очекује да се све јасније дефинише у наредних недељу дана, како би могли да се предузму даљи кораци.

Весовић је напоменуо да је одлука ЕУ о повећању квота на извоз челика из Србије практична, пошто је уведена забрана увоза челика из Украјине и Руске Федерације.

“Србија је у овом тренутку, као земља која има квоте, добила могућност да извози негде између 30 и 40 посто више челика у ЕУ. То је добро за све који извозе челик у ЕУ, пре свега нашу железару из Смедерева и они то раде да не би створили недостатке на свом тржишту”, рекао је Весовић.

Прочитајте још:  ХОРОР У СРБИЈИ! Из Дунава испливао леш са везаним рукама и ногама, мештани престрављени

РТС

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *