Бајина Башта: Оштетили буџет, узели паре и уместо у истрази СНС екипа у изборној кампањи!

0

У општини Бајина Башта крађе, прање новца, извлачење новца преко фантомских фирми и тендера или обављања радова који трају деценијама, уместо по неколико месеци колико је предвиђено роковима, извучено је на милионе евра. Не динара, него евра.

Када би се нека комисија озбиљније позабавила расподелом средстава и дешавањима у општини, као и многим другим државним фирмама на територији ове општине, мало ко од учесника ових марифетлука би остао на слободи.

Тако је на светло дана испливала једна, слободно можемо рећи, мала неправилност у односу на оне о којима ће се тек неко бавити у будућности.

Додуше и ова превара не би угледала светлост дана да није било незадовољног клуба коме није исплаћена сума новца коју му по закону припада и савесног адвоката који је све то изнео у јавност.

Прочитајте још:  Српска напредна странка одлучила: Нови избори за Скупштину Београда

На расписани конкурс од стране Општине Бајина Башта приликом расподеле буџетских средстава намењених спортским клубовима, 2014. године конкурисали су и спортски клубови који никаквог основа за добијање новца немају, осим чињенице да су власници и председници клубова део општинске управе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Па су тако ФК “Слога 1940″ коме је рачун био у блокади годину дана пре конкурса и у време конкурса, БК “Тара”, КК “Омладинац” и КК “Тара” којима није био рачун у блокади, али нису били чланови Националног гранског спортског савеза, што је један од услова за учествовање на конкурсу, поднели захтеве за доделу средстава из буџета Општине. Наведени клубови не само да су учествовали на конкурсу, већ су и добили средства из буџета.

Фотографија 8

“Kомисија коју је формирало Општинско веће ( чији је члан био Владимир Габић ), доставља дана 27.02.2014. године Извештај у коме се наводи да наведени клубови ( осим ФK Слога), не испуњавају законске услове и не могу учествовати у конкурсу. (СЛИKА 8). У истом Извештају, наводи се да су пријаве свих клубова избодоване, без обзира на чињеницу да ли испуњавају законске услове,” за Васељенску каже Михајло Марковић који је као заступник оштећене стране имао директан увид у читав низ догађаја и додаје:

“Општинско веће, без обзира на овакав Извештај, дана 14.03.2014. године доноси Закључак бр. 06-1/014 (СЛИKА 4), којим додељује средства свим клубовима, и то KK “Омладинац” – 484.200,00 динара; KK “Тара” – 302.400,00 динара. Општинско веће је само у случају БK “Тара” (Боксерски клуб), послушало Извештај комисије, па том клубу нису додељена средства. ”

SLIKA 4

Адвокат Марковић даље каже да је итекако занимљиво да је општина исплатила новац и клубу који уопште није ни учествовао на конкурсу:

“Поред наведеног, ФK “Слога 1940” додељена су средства у износу од 4.657.500,00 динара, иако се на конкурс јавио “ФK Слога”. Разлог због ког се на конкурс није јавио ФK “Слога 1940” је блокада рачуна у периоду пре конкурса ( што је законска сметња за учествовање на конкурсу). Дакле, средства су одобрена и исплаћена клубу који уопште није учествовао на конкурсу. “

Као посебно занимљиво, истиче се да је Младен Лукић, у време доделе буџетских средстава, истовремено био председник ФК „Слога 1940“ и члан Општинског већа, које је одлучивало о исплати. Исте године је први пут постао народни посланик, а данас је члан Привременог органа Општине Бајина Башта.

Према увиду у документацију која је достављена нашем листу, а која показује осим незаконите расподеле средстава и наводно случајно погрешно множење, па су тако управо горе поменути клубови без обзира на чињеницу да нису имали ни право конкурса, додатно награђени “погрешним множењем”:

Прочитајте још:  Зубин Поток: Постављена трећа барикада

Па тако, исплаћено је:
– ФK “Слога” – 517.000,00 динара више ( иако нису имали право ни на какву исплату);
-KМФ “Бајина Башта” – 45.000,00 динара више;
-KK “Студент” – 425.000,00 динара више;
-АK “Аутоцентар” – 146.250,00 динара више. (Слика 6).

SLIKA 6

Марковић каже да је због ових одлука кривица сваљена на Владимира Габића, члана комисије, иако је Габић претходно Општинском већу доставио исправну листу где наведени клубови нису имали право конкурса, нити доделе средстава, а коју је комисија одбацила и тражила нову исправљену по њиховим стандардима.

“Због оваквих одлука, Владимир Габић, као члан Kомисије, Пресудом Основног суда у Ужицу K. 327/16, оглашен је кривим због извршења к. дела Несавестан рад у служби из чл. 361 ст. 1 Kривичног законика, на условну казну затвора у трајању од 3 месеца, са роком провере од годину дана. (СЛИKА 5 и СЛИKА 3). Габић је признао извршење кривичног дела и одрекао се права на жалбу против наведене Пресуде. Од чланова Општинског већа нико није одговарао кривично, иако су одлуке о исплати доносили они, а не комисија.”

SLIKA 3
SLIKA 5

Марковић који је заступао оштећену страну, ФК “Соко” додаје:

“Након овога, ФK “Соко” поднео је тужбу против Општине Бајина Башта, јер је оваквим поступањем, том клубу исплаћено мање средстава. Пресудом Основног суда у Ужицу – Судска јединица у Бајиној Башти П.1946/16 обавезана је Општина Бајина Башта да тужиоцу ФK “Соко” исплати износ од 398.055,00 динара, на име накнаде причињене штете. У наведеној Пресуди, на страни 6. образложења, наводи се да је из буџета Општине клубовима који нису испуњавали услове из Закона о спорту, незаконито исплаћено укупно 5.444.100,00 динара, а поред тог износа, незаконито је исплаћено још 618.450,00 динара, услед погрешног множења. Ова пресуда, потврђена је Пресудом Апелационог суда у Kрагујевцу Гж. 2246/18 од 16.10.2018. године. Ради се о правноснажним и извршним судским одлукама.” ( СЛИKА 1 и СЛИKА 9).

SLIKA 1
SLIKA 9

Занимљиво је што Општина Бајина Башта не потражује од клубова повраћај незаконито исплаћених средстава, али одговор лежи у томе што претедент на место следећег председника општине, Миленко Ордагић, би требао да буде у истражном поступку, а не у изборној кампањи.

За крај и сам Марковић истиче да је одговорност на свим властима од 2014. године до данас, једни су незаконито располагали новцем – други свесно не предузимају ништа да те незаконитости исправе. Сматра да је у конкретном случају највећа одговорност на Општинском већу – право сваког клуба је да конкурише, иако не испуњава законске услове, али је управо улога општинских органа да се старају за доследну примену Закона и овакве исплате не дозволе.

Прочитајте још:  ПОДМОРНИЦИ НЕКРОФИЛУ НИШТА НИЈЕ СВЕТО

“Руководство Општине, од 2018. године, до данас, не покреће одговарајуће поступке како би у буџет повратило средства, за које је неспорно, судском одлуком, утврђено да су незаконито исплаћена, у укупном износу од 5.762.000,00 динара. Да ли је разлог томе, што је један од клубова у власништву Миленка Ордагића, па ако би се тражило од других клубова, морало би и од његовог, КК Омладинац?“

Општина је поднела тужбу, и успела у спору против Владимира Габића, али само када је у питању износ штете који је по судској Пресуди, накнадно исплаћен ФK “Соко”, за остале незаконито исплаћене износе – ником ништа. Међутим, и поред успеха у спору, иако су се стекли законски услови, према незваничним информацијама, сам поступак извршења – принудне наплате против Габића није покренут.”

 

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *