Београд јутрос други најзагађенији главни град на свету

0

(Фото: Pixabay)

Београд је јутрос, према подацима портала Аир висуал, био други најзагађенији главни град на свету, одмах иза Даке, главног града Бангладеша.

Тренутно је, према Аир висуал, у Београду индекс квалитета ваздуха 166, односно концентрација ПМ 2,5 честица је 16,7 пута виша од препоручених вредности Светске здравствене организације.

Прочитајте још:  Остварује ли се пророчанство оца Пајсија Светогорца? Почеће светски РАТ, а онда ћемо се вратити вери
Према подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух је овог јутра (6.00) у Београду поново био јако загађен, а мерне станице у Обреновцу (112 микрограма по метру кубном ПМ 10 честица), у Омладинских бригада (115), у Старом граду (102) и Мостару (102) очитавају највеће загађење.

Београд, међутим, није и најзагађенији град у Србији, испред њега су Смедерево и Ужице, преноси РТС.

Прочитајте још:  ДОКТОР КОН РАТОВАО СА РАТКОМ МЛАДИЋЕМ: Непрекидно сам био на линијама фронта!
Према скали Беоека, ваздух у Београду је загађен, што значи да се здравствене тегобе могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности у спољашњој средини, а за остале у популацији да скрате дужину и смање интензитет напорних активности.

ПМ-10 честице могу бити различитог састава, а заједничка им је само величина. Оне су смеша дима, чађи, прашине и киселине, уз тешке метале.

Удисање ПМ-10 честица може да доведе до апсорпције отровних материја у крви (на пример, цинка), до алергијских реакција, бактеријских и гљивичних инфекција, фиброзе, респираторних проблема.

Хируршке маске нису од помоћи у борби против ПМ-10 честица, али нано-маске јесу.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *