Претње Путину из Загреба

1

Владимир Путин (Фото: Sputnik / Сергей Гунеев)

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је данас да је Владимир Путин ратни злочинац, изразио наду да, како је рекао, „руски аутократски режим” неће бити дугог века, те поручио да би Хрватска знала да узврати у случају да Русија оствари претње према Хрватској.

Грлић Радман је, гостујући у емисији Хрватског радија „А сада влада”, рекао да претње руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова не сматра реалним.

Оценио је да је реч о облику застрашивања и не верује да руски амбасадор говори у име нечега што би се стварно могло догодити.

Калабухов је, наиме, за сарајевске медије раније изјавио да Москва задржава право да реагује, уколико би БиХ одлучила да се прикључи НАТО и упитао: „Откуд ви знате да немамо планове и против Хрватске, Пољске, Бугарске као чланице НАТО-а”.

У мало изгледном сценарију остваривања претњи, Хрватска би знала да узврати каже Грлић Радман.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Претња амбасадора није претња само Хрватској, него и целој ЕУ и када би се реализовала активирала би члан 5. НАТО савеза у којем стоји да напад на једну чланицу представља напад на цео савез”, навео је и додао:

„То би био повод за нову ескалацију сукоба, што никоме није у интересу и ја сам сигуран да ће се то избећи и пронаћи начини преговора с руским председником Владимиром Путином”.

Радман је рекао да је Путин „већ починио ратне злочине, али да се у рату мора преговарати”, као и да, како је казао, Путин „неће имати избора јер није остварио оно што је желио – да покори Украјину”.

Прочитајте још:  Русија припрема контраудар: Сви ће осетити када одговоримо на нападе на Кремљ

Два месеца након службене посете Москви, где је рекао да „добри односи с Украјином заиста не искључују добре односе с Русијом”, Грлић Радман је казао да је тада мислио на руски народ.

„Не постоји знак једнакости између режима и народа. Народи остају, политике се мењају. Ја се надам да овај аутократски режим неће имати дуги век”, навео је хрватски министар.

Рекао је и да је у Хрватску до сада стигло 9.000 Украјинаца.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Претње Путину из Загреба

  1. Господин Калабухов вам је лепо и дипломатски рекао. Ја ћу да вам преведем. БиХ не може да уђе у НАТО сем ако Срби на то не пристану. Републикс Србска неће никад на то да пристане тако да морају(НАТО, потурице и тзв. Хрвати) силом да их натерају. У том случају ће да нас(Србе) бране. Тзв. хрватска је означена као непријатељска држава као и остале побројане( као и све чланице НАТО). ако можете и знате како ћете да се одупрете-изволите. Има ли још нешто нејасно?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *