Завршени мирни протести Срба у Косовској Митровици и Грачаници, дезинформације о доласку аутобуса из централне Србије

0

(фото:Танјуг/Канцеларија за КиМ)

Српска листа саопштила је данас да су портал Косев и албански медији објавили дезинформације о доласку аутобуса из централне Србије са грађанима који би наводно требало да учествују на протестима.

„На данашњим мирним протестима учествовали су само и искључимо наши сународноци са Косова и Метохије”, истиче се у саопштењу Српске листе.

Они упозоравају да неистине које се тенденциозно пласирају могу имати опасне последице и послужити као алиби и повод за употребу насиља према српском голоруком народу који на миран, демократски начин изражава протест због гажења основних права.

„Позивамо грађане да остану суздржани и не наседају на провокације и лажи које се пласирају у овом осетљивом тренутку”, истиче се у саопштењу Српске листе, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Завршени мирни протести Срба у Косовској Митровици и Грачаници

Велики број Срба окупио се данас на мирним протестима у северном делу Косовске Митровице и у Грачаници тражећи да им се омогуће основна људска права која су прекршена одлуком Приштине да им се не дозволи да 3. априла гласају на изборима које организује Београд, као што им није омогућено да гласају ни на референдуму 16. јануара.

У Косовској Митровици окупио се велики број грађана из све четири општине са севера Косова, а у Грачаници су били и Срби из Поморавља и Сирнићке жупе, а били су присутни и градоначелници српских општина јужно од Ибра.

Прочитајте још:  Без "срца Србије" у ЕУ
У Косовској Митровици са грађанима на скупу били су и политички представници Срба са Косова и Метохије. Председник Српске листе Горан Ракић поручио је приштинском премијеру Аљбину Куртију да су Срби за мир.

Бројним новинарским екипама рекао је и да Србе нису уплашиле специјалне јединице Росу.

„Ми смо своји на своме, нисте нас уплашили, остаћемо уз свој народ”, поручио је Ракић.

Представници Српске листе заједно са гађанима у Косовској Митровици носили су транспарент „Курти срушио си Бриселски споразум – срушио си све”.

На неким транспарентима писало је и „Хоћемо наша људска права”, „Стоп Куртијевом терору”, „Курти нас неће отерати са Косова и Метохије”, „Срби са КиМ верују само председнику Вучићу”.

У Грачаници једна од главних парола била је „Миром против Куртијевог насиља”. Окупљање грађана почело је код Манастира Грачаница.

И Далибор Јефтић и Горан Ракић саопштили су на оба скупа да судије и тужиоци са севера Косова данас нису отишли у институције због суспензије Љиљане Стевановић која је суспендована јуче јер је била 22. марта на састанку Срба са председником Александром Вучићем.

Оба скупа заврешена су без инцидената, преноси Танјуг.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *