Украјински контингент у КФОР-у због рата одлази кући

0
КФОР кфора

КФОР

Украјински контингент, од 40 војника, у саставу КФОР-а припремили су се за повратак кући, након што је председник Володимир Зеленски наредио да се због рата сви припадници оружаних снага те земље хитно повуку из разних мировних мисија и одмах врате у домовину. Они су до сада били у бази Бондстил код Урошевца, у саставу јединица КФОР-а задужених за источни део Косова.

Из разлога који нису наведени, они се у Украјину неће вратити преко централне Србије и Мађарске, преноси Бета.

Зеленски је 7. марта наредио да се сви припадници украјинске војске ван граница врате у ту земљу, али је из команде КФОР-а првобитно било најављено да ће вод на Косову остати да служи у тој мисији. „После вишенедељног одлагања, тешка ситуација по украјинску војску обесмислила је задржавање обученог људства ван земље. Зато је јединица Украјинаца из Бондстила примила наређење да се врати”, навео је портал Балканска безбедносна мрежа. Остаје отворено питање како ће то бити реализовано – земаљским путем борбеним, теренским и осталим возилима до Пољске или Румуније, или авионом без теже технике.

У Бондстилу у украјинској јединици користе се посебно модификована теренска возила која су за службу у КФОР-у израђена у Лавовском машинском и ремонтном заводу, на бази Хамвија из америчке донације.

Украјинци су 2011. године добили 40 возила са кабином за два члана посаде и теретном кабином у коју може да се укрца осам људи. Један прототип модификованог возила са балистичком заштитом израђен је у Малишеву 2012. године, а затим 2015. године серија у Лавову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ухапшен 14-годишњак – написао да ће урадити исто што и К. К. у школи на Врачару

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *