Зејтина ће бити двоструко више него што нам треба

0
уља

(фото:Shutterstock)

Украјина је највећи светски произвођач семена сунцокрета и извозник сунцокретовог уља, па је најава да би површине под овом уљарицом у сетви која је почела тамо, могле бити умањене за чак трећину забринула потрошаче широм света.

Новинске агенције пренеле су да би сетвене површине под сунцокретом у Украјини могле да падну у 2022. на најнижи ниво у последњих 13 година, на око 4,2 милиона до 4,4 милиона хектара, односно за 35 посто у односу на ниво из 2021. године, објавио је АПК – Информ у среду увече. -Ово смањење је последица тога што је велики део борби у тој земљи концентрисан у главним регионима за узгој сунцокрета – навела је консултантска кућа.

Прочитајте још:  "Теткино злато" ужива на глисеру: Вулин стигао у Будву (фото)

И Украјина и Руска Федерација изузетно су значајни произвођачи и извозници сунцокрета и сунцокретовог уља, али и других пољопривредних култура. Зато због њиховог сукоба у целом свету влада страх од несташице хране. На телевизијским екранима већ гледамо слике из радњи да нема основних животних намирница насталих због прекомерне куповине ради стварања залиха. Код нас тога нема. Продавнице су пуне и хране има довољно, не фали ниједна намирница. Тако је било и за време санкција и бомабардовања СРЈ, имали смо довољно хране.

Сунцокрет лане био 65,6 динара

– Продуктна берза Нови Сад сада нема у понуди сунцокрет – казао је директор Милош Јањић за “Дневник” и подсетио да је на почетку трговања са сунцокретом крајем августа 2021. године уљарица коштала 60,7 динара, али да је већ почетком октобра вредела 65,6 динара килограм. – Украјина, али и Русија су изузетно значајни произвођачи и извозници сунцокрета и сунцокретовог уља. Недостатком њихове понуде ће сигурно цена остати на високом нивоу, али је тешко било шта предвиђати када су у питању цене и обим промета – рекао је директор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све цене су отишле горе, навео је Јањић, и сигурно је да ће се пољопривредници у сетви водити ценама усева и правити калкулације да сеју мање захтевне биљке да би уштедели на ђубиву и гориву, а с друге стране лепо зарадити у жетви.

А како ће бити убудуће у погледу снабевености код нас у условима када већ месец дана траје рат између Руске Федереције и Украјине и економских санкција које су ЕУ и САД увеле РФ, тешко ко може тачно предвидети. До сада смо имали хране за нас и за извоз.

Прочитајте још:  Заробљеници признали: Кијев наредио да се режирају снимци масовних убистава цивила

Мада је Влада Србије за сваки случај, да би осигурала добру снабдевеност и заштитла потрошаче од поскупљења, увела две мере. Привремено је забранила извоз рафинисаног сунцокретовог уља, уз друге пољопривредно–прехрамбене производе битне за исхрану становништва. Из новембра 2021. године на снази је Уредба којом је, уз основне намирнице, огрничила и цену уља, пошто су због скока цене горива нагло почеле да поскупљују. Литар сада кошта, у просеку, око 200 динара.

Директорка Пословне заједнице “Индустријско биље“ Олга Чуровић каже за “Дневник” да није довољно само да се посеје сунцокрет већ је значајно и да се усев скине. – Све зависи од тога докле ће сукоб трајати. Већ сада се праве анализе у свету да ће производња сунцокрета па и уља бити преполовљена. Храна ће бити скупа, не само зато што ће бити умањене површине под примарним пољопривредним културама у Украјини, већ и због скупог вештачког ђубрива и нафте који су свуда поскупели – навела је директорка Чуровић.

Она каже да је за домаће потребе потребно око 100.000 тона уља, а да годишње домаће фабрике прераде од 500.000 до 600.000 тона сунцокрета и произведе око 180.000 тона сунцокретовог уља. Уколико ове године буде посејано више него претходних сезона и време послужи може с очекивати и рекорд већи од ових 180.000 тона зејтина.

Очекује се да у априлу сунцокрта буде посејано на 250.000 хектара, више него лане када је заузео од 225.000 до 230.000 хектара. У жетви смо имали принос од 3,1 тоне по хектару. Разлози за веће интересовање ратара за ову уљарицу треба тражити у доброј цени сунцокрета који је у жетви коштао око 61 динар и што сунцокрет добро подноси сушу, а управо је таква била лањска година.

Прочитајте још:  Србија се задужује 130 милиона евра за пројекат Рума-Шабац-Лозница

З. Делић / Дневник

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *