ФАНТОМСКЕ ПРОСТОРИЈЕ Скривени трошкови Вулинове странке

0

Александар Вулин (Фото: 021)

Према финансијским извештајима, Покрет социјалиста годинама има само једно седиште – оно у Београду. Међутим, истраживање ЦИНС-а показује да странка министра Александра Вулина има одборе широм Србије, да плаћа кирију, а те трошкове не пријављује.

Крајем 2021. године, током једног од најмасовнијих протеста у Србији и блокада путева због могућег доласка компаније Рио Тинто, демонстранти у Новом Саду су разбили стакло на просторијама Покрета социјалиста (ПС) и узели страначку заставу. На прозору који је разбијен налазила се слика лидера те странке и министра полиције Александра Вулина.

Ова странка је напад описала као „напад руље и покушај линча“.

– Покрет социјалиста ће и наредне суботе бити у својим просторијама без страха од силеџија бранећи слободу Новог Сада и Новосађана – објављено је на сајту ПС-а.

Ипак, оно што јавност није знала је да, судећи према финансијским извештајима странке, они ове просторије ни не изнајмљују.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документација до које је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показује да Покрет социјалиста за њихово коришћење годинама плаћа кирију, али те трошкове не пријављује у својим извештајима Агенцији за спречавање корупције.

И просторије у Новом Саду нису једини пример. Истраживање ЦИНС-а показује да је ова странка годинама плаћала кирију за одборе у више места широм Србије, али ти трошкови остају сакривени.

Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија каже да су политичке странке дужне да пријављују трошкове закупа просторија које користе, и додаје да скривање тих трошкова чини њихове извештаје непотпуним.

– Уколико се то скривање чини намерно у циљу прикривања трошкова или извора финансирања, онда то може бити и кривично дело.

Прочитајте још:  Хоће ли НАТО сносити последице због бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом

Невидљиви одбори широм Србије

ЦИНС је за најмање 20 просторија широм Србије успео да утврди да их је Покрет социјалиста последњих година користио или их и даље користи, а да их није пријавио.

Такав је случај и са просторијама у Крагујевцу које су препознатљиве још с улице – на стаклу је залепљена велика слика Александра Вулина уз натпис „одабери борбу“. Новинари ЦИНС-а посетили су ове просторије почетком марта, али у њима тада није било никог.

Оне су у власништву Града Крагујевца, а Покрет социјалиста је у њима од септембра 2012. године. У том периоду странка је, према уговору, за кирију издвојила више од 580.000 динара без ПДВ-а, као и без, између осталог, рачуна за струју, воду и грејање.

Поред уговора са Градом Крагујевцем и Новим Садом, ЦИНС је дошао до још три уговора за просторије у Лесковцу, Суботици и Нишу.

У Нишу странка изнајмљује просторије у кући у близини центра. Из Града су у одговору потврдили да су просторије у њиховом власништву, и да им Покрет социјалиста плаћа око 18 хиљада динара месечно за кирију. У Лесковцу Покрет Социјалиста најмање 52 месеца није плаћао закуп јавном предузећу Дом из Лесковца, како је тада писао ЈугПресс, па је дуг крајем прошле године износио 320 хиљада динара.

Странка је дужна остала и у Суботици. Према подацима, кирију Граду нису плаћали скоро годину дана, након чега је покренут судски поступак. Међутим, ПС је све донедавно био на истој локацији.

Иначе, кирија за новосадске просторије Вулинове странке је повољнија него за друге закупце. Тако, рецимо, адвокатска канцеларија у истој згради, мање просторије плаћа два и по пута више од Вулинове странке, види се из уговора који су потписали.

Прочитајте још:  Украјина се може поделити на неколико делова по југословенском сценарију

Разлог за то је што као парламентарна политичка партија Покрет социјалиста на основу градске одлуке има право на попуст. То право имају и хуманитарне организације које помажу оболелој деци и лицима са инвалидитетом, удружења грађана из области здравства, културе, науке, и други.

Ипак, Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива сматра да услови за ова удружења и странке не могу бити исти јер сва удружења по закону раде у јавном интересу, што не мора бити случај и са политичким странкама.

– Зна се и које су области тог јавног интереса – рањиве групе, хуманитарни рад, култура, млади… (…) Политичка партија се бори за неку идеју која не мора да буде у јавном интересу.

Сматра да би ова повластица донекле имала смисла за политичке партије које имају мањи број чланова и финансијера.

Из Покрета социјалиста није било одговора на питања о свим тим просторијама широм Србије.

Сива зона финансирања

Закон о финансирању политичких активности каже да све политичке партије морају да бележе све приходе и расходе. Сваке године, средином априла, они Агенцији подносе годишњи финансијски извештај у ком се све те информације налазе.

Међутим, на папиру, до почетка 2021. године Покрет социјалиста је у својим извештајима пријављивао само просторије у Београду.

Тако је су за ове просторије у тих шест година издвојили око 14,7 милиона динара за кирију (у Београду) и још 19,8 милиона за рачуне и друге трошкове. Странка је за редован рад новац из буџета добила из 40 градова, али се они не помињу у делу с расходима.

Агенција је од 2015. више пута контролисала Извештаје странке, али није утврдила да Покрет социјалиста не пријављује све трошкове.

Прочитајте још:  Демократија и национални интерес

– То отвара питање и начина на који Агенција врши контролу трошкова ове врсте. Судећи по овоме, изгледа да Агенција није вршила проверу где све странка има одборе, па да упореди са трошковима који су наведени у извештају, а што би било логично очекивати ако се врши потпуна контрола – сматра Немања Ненадић.

Иако би Закон о финансирању политичких активности требало да буде прецизнији, Ненадић сматра да у овом случају може постојати и прекршајна одговорност. Агенција би, према његовим речима, прво требало да обавести тужилаштво па да они утврде да ли је то кривична или прекршајна одговорност.

Из Агенције за спречавање корупције су рекли да је Сектор за контролу финансирања политичких активности у потпуности посвећен мониторингу тренутне изборне кампање и да због тога не могу да одговоре на питања везана за фантомске просторије Вулинове странке.

ЦИНС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *