Референдум о придруживању Јужне Осетије Русији биће одржан после 10. априла

0

Јужна Осетија фото: © Sputnik / Алексей Ковалев

Референдум о уласку Јужне Осетије у састав Русије биће одржан након председничких избора заказаних за 10. април у републици, изјавила је за РИА Новости Дина Гасијева, прес-секретар председника Анатолија Бибилова.

“После избора, свакако“, рекла је она и додала да ће тада бити завршене све неопходне процедуре.

Прочитајте још:  Да ли Зеленском прети судбина Северног тока?

У складу са Уставом Јужне Осетије, председник доноси указ о одржавању референдума, у којем одређује његов датум. Гласање се може заказати за било који слободан дан у року од два до три месеца од дана објављивања указа.

Председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов упутио је јуче апел у коме је уједињење у оквиру Русије назвао вековним сном и главним стратешким циљем народа Осетије. Он је такође рекао да ће република у блиској будућности предузети правне кораке да се придружи Русији и организује народно гласање.

Kadirov u Mariupolju: „Skoro gotovo“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У ноћи 8. августа 2008. грузијске трупе су напале Јужну Осетију и уништиле део њене престонице Цхинвал. Русија је, штитећи становнике републике, од којих су многи узели руско држављанство, послала трупе и, после петодневних борби, протерала грузијску војску из региона, а 26. августа признала суверенитет Јужне Осетије и Абхазије.

Москва је више пута саопштила да признање независности две бивше грузијске аутономије одражава постојеће реалности и да не подлеже ревизији. Тбилиси одбија да призна суверенитет република.

Прочитајте још:  Игор Друз о дигитализацији у Казахстану - огледном пољу Новог светског поретка

Восток

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *