Украјини смета и кад обележја личе на руска: Словенци морали да уклоне заставу са амбасаде у Кијеву

0
словенија

(фото:ИН4С)

Словеначки отправник послова у Кијеву Боштјан Лесјак, само два дана пошто су се дипломате те земље вратиле у престоницу Украјине, морао је да уклони заставу Словеније испред амбасаде јер подсећа на руску.

Боштјан Лесјак је по повратку словеначких дипломата у Кијев, које су се повукле почетком кризе у Украјини, испред амбасаде подигао заставе Словеније и Европске уније. Међутим, словеначку је морао врло брзо да уклони.

„Када смо дошли у Кијев, било је ветровито и ми смо с поносом поново подигли словеначку и европску заставу, које су се лепо вијориле на ветру“, испричао је Лесјак за ТВ Словенија, преноси љубљански „Вечер“.

Када је два дана касније ветар престао, застава је престала да се вијори.

„До мене су дошли припадници националне гарде Украјине, а касније и полиција и замолили су ме да привремено уклоним словеначку заставу, јер превише подсећа на руску“, испричао је Лесјак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На овај догађај реаговао је и словеначки премијер Јанез Јанша, који је на Твитеру цитирао Алекса Хрибовшека, председника Друштва хералдичара Словеније, који је написао да Словенија „никада неће мењати своја обележја зато што некоме у иностранству нешто не одговара“.

„Ако бисмо их икада мењали, урадили бисмо то зато што ми то сматрамо прикладним или зато што бисмо ми трезвено осетили да је то потребно“, написано је у твиту.

Прочитајте још:  Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?
Колико људи је тренутно у словеначкој дипломатској мисији у Кијеву ни Лесјак ни словеначко министарство спољних послова не желе да откривају због безбедности. Министарство је недавно потврдило за Словеначку новинску агенцију (СТА) да је поред Лесјака у Кијеву још један дипломата, док је премијер Јанез Јанша на Твитеру написао да је у престоници Украјине „словеначки тим“.

Лесјак о ситуацији у Украјини редовно извештава словеначког амбасадора Томажа Менцина, који је тренутно стациониран у месту Жешов у Пољској, у близини украјинске границе, наводи „Вечер“.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *