Амерички професор: Отказивање свих руских ствари је „знак упозорења“

0

(фото:theepochtimes.com)

Тренутни тренд да се откаже све што је руско, чак и концерти Чајковског, је знак упозорења јер је то иста врста размишљања која се користила током тоталитарног Совјетског Савеза и може довести до веће штете, каже Гари Сол Морсон, професор са Нортвестерн универзитета који је деценијама студирао руску књижевност и мисао.

„Ово би требало да буде знак упозорења када почнете да мислите да зато што председник [Владимир] Путин чини ужасне ствари у Украјини, морамо да престанемо да слушамо Чајковског“, рекао је Морсон за НТД-ов програм „Нација говори“ 26. марта. „Шта се дешава овде? Докле може ићи такво размишљање?”

„Мене то тачно подсећа на то како су Совјети размишљали. Они су сигурно поделили свет на све добре и све лоше. И тако, буквално све што сте урадили што је повредило вашег непријатеља било је добро. И то је била основа њиховог морала“, рекао је Морсон. „То је оно што је довело до ужаса совјетског понашања и до убијања милиона људи“.

Откако је Русија извршила инвазију на Украјину 24. фебруара, Сједињене Државе и многе друге западне земље прогласиле су свеобухватне и строге економске или дипломатске санкције против Русије и неких њених олигарха. Многе мултинационалне компаније најавиле су обуставу услуга и у Русији.

Али изгледа да су неке мере против Русије отишле у крајност. Почетком овог месеца Канада је отказала концерте 20-годишњег руског пијанисте Александра Малофејева. У Холандији, Белгији, Италији и Велсу, наступи са Чајковским и Стравинским су наводно избачени. Метрополитен опера у Њујорку саопштила је да неће радити са руским уметницима или организацијама које подржавају Путина или их Путин подржава док се не заврши инвазија земље на Украјину. Наступи неких руских балетских компанија су такође погођени, на пример, извођење Лабудовог језера од стране Краљевског московског балета је отказано у Даблину, у Ирској. Листа се наставља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Морсон је рекао да је укидање свега руског још један облик културе отказивања.

„Култура отказивања функционише тако што постоје добри и лоши момци, и да нема сиве зоне. Све, чак и изблиза повезано са лошим момцима, постаје лоше. И тако је само примените на нову тему, Русе“, рекао је Морсон.

„Осећај моралне чистоте дозвољава људима да мисле да нема граница и да што су екстравагантнији, то су моралнији. То је проблем са таквим размишљањем.”

Дана 25. марта, када је инвазија на Украјину ушла у други месец, Путин је рекао да Запад покушава да откаже „земљу стару хиљаду година“.

„Пословична „култура отказивања“ постала је отказивање културе“, рекао је Путин на телевизијском састанку.

Морсон је рекао да овакав начин размишљања не дозвољава даљу дискусију и да се лоше ствари могу радити под маском „моралне чистоте“.

„Писац Солжењицин има познату реченицу у којој каже, ‘линија између добра и зла пролази кроз свако људско срце.’ Морамо да препознамо способност сваке особе за то и никада нисмо толико склони да чинимо зло као када смо уверени да смо потпуно морално чисти“.

Прочитајте још:  Руска полиција извршила претрес у канцеларијама Nginx-а, приведени суоснивачи компаније
У недавном чланку, Морсон је писао о сличном тренду о покушају да се искорене сви неистомишљеници под маском „науке“.

„Политичари тврде да ’само прате науку‘, док медијске платформе протерују оне који постављају питања као непријатеље науке. Псеудонаука никада није била тако добра“, написао је Морсон.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *