Америка јача војно-биолошки потенцијал, под контролом Пентагона 336 објеката у 30 држава

0

(фото:Русвесна су)

Сједињене Државе јачају свој војно-биолошки потенцијал у различитим деловима света, користећи рупе у међународном законодавству, изјавио је начелник радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага РФ, генерал Игор Крилов.

Позивајући се на податке Министарства спољних послова Кине, Кирилов је навео да се под контролом Пентагона налази 336 лабораторија у 30 држава које делују ван националне јурисдикције.

Само у пограничним територијама Русије и Кине има 60 таквих објеката који су модернизовани од 2005. године средствима америчког Министарства одбране.

О биолабораторијама у Грузији

Амерички војни биолози запослени у грузијском „Центру Лугара“ заобилазе тамошње законодавство, користећи дипломатски имунитет, рекао је Кирилов.

Он је навео да је тај дипломатски имунитет предвиђен споразумом две земље из 2002. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кирилов је указао и на документ упућен Министарству здравља Грузије који потврђује да су обавештени о превозу биоматеријала дипломатским каналима без провере.

„То дискредитује појам дипломатског имунитета и омогућава представницима Оружаних снага САД да извршавају задатке и испуњавају налоге своје владе заобилазећи грузијско законодавство“, нагласио је генерал.

Он је говорио о ширењу афричке свињске куге из Грузије у Русију, земље Европе и Кину од 2007. године. На територији тих држава у тестовима заражених животиња идентификован је сој овог вируса идентичан соју ‘Грузија-2007’.

Прочитајте још:  Неколико чињеница после којих ћете добро размислити да ли је земљотрес у Турској био природна непогода!

„Директна економска штета само руских предузећа од те болести износила је више од 100 милиона долара, а посредни губици премашили су 500 милиона долара“, додао је он.

Русија са високим степеном вероватноће може да тврди да је веома заразан сој афричке свињске куге био произведен у једној од биолабораторија под контролом Пентагона, рекао је Кирилов на неформалној седници Савета безбедности УН.

Кирилов је, такође, упозорио да се у региону око „Центра Лугара“ посебно драстично погоршава ситуација по питању болести које преносе инсекти.

Према подацима са сајта Европског центра за контролу и профилаксу болести, долази до премештања различитих врста комараца који су се раније сретали само у јужним државама, из Грузије у Русију.

Такође, ширење крпеља било је узрок појаве конгоанско-кримске хеморагијске грознице у Ставропољској и Ростовској области.

Војни биолози САД показују посебно интересовање за атипичне облике куге а потрага се врши по целој територији Грузије, па и на границама са Русијом, додао је он.

Према речима Кирилова, усмереност рада америчких војних биолога у Грузији није у складу са постојећим проблемима здравственом плану у тој земљи, међу којима су главни: туберкулоза, AIDS, коронавирусне инфекције.

Прочитајте још:  СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СЕ ОГЛАСИО: Не свиђа им се иницијатива за увођење војног рока у Србији

Пет милијарди долара за финансирање

Кирилов је рекао да је укупна сума средстава за финансирање организација повезаних са програмом изградње биолошких лабораторија по целом свету, а под контролом Пентагона, премашила пет милијарди долара од 2005. године.

Главни извођачи тих послова су „Метабиота“, „Блек енд вич“, „ЦХ2М Хил“, чији је задатак изградња био-објеката и испорука опреме за биолабораторије Пентагона по целом свету.

Непосредно учешће у реализацији програма има Министарство одбране Америке, Агенција за међународни развој, Фонд Џорџа Сороша, Центар за контролу и профилаксу болести САД и друге организације.

За научно покровитељство задужени су истраживачки центри, укључујући Националну лабораторију у Лос Аламосу која је радила на нуклеарном оружју у оквиру “пројекта Менхетен”, као и Еџвудски хемијско-биолошки центар копнених снага САД .

Спутњик

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *