Да ли нас чека поскупљење хлеба?

0

Млечни дулечни хлеб (Фото: Јутјуб)

Власници појединих трговачких радњи најавили су пре два дана поскупљење хлеба “сава” чија је цена ограничена на максимално 46 динара и примили месечне уплате по цени од 60 динара, али су јутрос потрошачима ипак вратили новац.

Председник Уније пекара Зоран Пралица рекао је да цена хлеба “сава” остаје ограничена до 11. маја до када траје уредба којом је она регулисана до максималног износа од 46 динара.

Пралица је рекао да пекари и даље добијају брашно по 30 динара из робних резерви, а да је у слободној продаји од 55 до 58 динара по килограму и да би векна тог хлеба, ако би се правио од брашна по тржишној цени, требало да кошта од 60 до 70 динара.

Додао је да би хлеб “сава” од брашна из робних резерви по цени од 30 динара, када се урачунају поскупљења енергената и осталих сировина, јер је само квасац поскупео 40 одсто, требало да кошта око 50 динара.

Он је рекао да пекари због слабе куповне моћи потрошача “балансирају” цену хлеба, али и осталих производа да не би пала продаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пекари, како је рекао имају много проблема због недостатка радне снаге, због чега је она посклупела и повећала трошкове пословања.

Пралица је подсетио да је брашно прошле године коштало 28 динара по килограму, а да је сада у слободној продаји скупље за око 100 одсто.

Пралица је за следећу недељу најавио састанак пекара на коме ће се разговарати о текућим проблемима у том сектору.

Пекар Зоран Грубановски рекао је да је зарада на векни “сава” минимална, али да пекари потрошачима уз хлеб продају још нешто од производа и да се ту налази нека “калкулација”.

Прочитајте још:  Председник Србије: Не знам да ли ћемо увести санкције Русији

На питање зашто већина пекара продаје хлеб “сава” по 45 динара, ако је максимална 46, Грубановски је рекао да су цену за тај један динар спустили због тога што имају проблем са враћањем кусура, па да су га се одрекли упркос томе што им је производња на граници рентабилитета.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *