Велика израелска студија открива да заштита од короне након четврте вакцине брзо опада

0

(Photo by JOSEPH PREZIOSO/AFP via Getty Images)

Израелска студија је открила да четврта доза Фајзерове вакцине против КОВИД-19 не нуди дуготрајну заштиту од Омикрон варијанте коронавируса.

Користећи податке Министарства здравља о више од 1,2 милиона људи, истраживачи су открили да друга доза вакцине БиоНТецх-Фајзер нуди заштиту од значајних инфекција КОВИД-19 током шест недеља. Али заштита од свих вирусних инфекција почела је брзо да опада након четири недеље и скоро нестала после осам недеља, према студији објављеној у часопису Њу Ингланд Џурнал оф Медисин.

Истраживачи су, међутим, рекли да се чини да постоји одређена корист од друге дозе или четврте дозе Фајзер вакцине.

„Све у свему, ове анализе су пружиле доказе о ефикасности четврте дозе вакцине против тешке болести изазване варијантом омикрона, у поређењу са трећом дозом примењеном више од 4 месеца раније. За потврђену инфекцију, чинило се да четврта доза пружа само краткорочну заштиту и скромну апсолутну корист“, написали су аутори студије.

Они су забележили извештаје који указују на то да је „заштита од пријема у болницу коју даје трећа доза дата више од 3 месеца раније знатно нижа у односу на варијанту омикрона од заштите свеже треће дозе од пријема у болницу због болести узроковане Б.1.617 .2 (Делта) варијанта.“

Прочитајте још:  Три пута вакцинисани Надал: Пробадало ме у грудима, нисам могао да дишем

„У нашој студији, чинило се да четврта доза повећава заштиту од тешке болести у односу на три дозе које су дате више од 4 месеца раније“, додали су.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аутори су даље навели да, пошто је студија покривала само двомесечни период, није јасно да ли је заштита вакцине од тешке болести избледела након осам недеља. Потребно је више студија и накнадних истраживања да би се донела јасна одлука, каже студија.

Студија се такође фокусирала на одрасле од 60 и више година. Није дала податке о ефикасности другог бустера на млађим групама.

Њихови налази долазе у тренутку када креатори политике јавно расправљају о томе да ли су Американцима потребне додатне инјекције. Америчка управа за храну и лекове (ФДА) одржала је у среду панел саветника о додатним вакцинама против КОВИД-19.

Прочитајте још:  Српске владике бране Кијевску лавру, послато писмо и генералном секретару УН

У марту, ФДА је издала дозволу за хитну употребу за друге бустер Фајзер и Модерне вакцине за појединце од 50 и више година, као и особе са ослабљеним имунитетом од 12 и више година. Регулатор за лекове је такође одобрио давање мРНА вакцине за бустере за оне који су примили Џонсон & Џонсон вакцину, која користи аденовирус.

Пре неколико недеља, израелски истраживачи су у засебној студији пре штампе открили да се заштита од другог Фајзеровог бустера брзо смањила.

Заштита од инфекције је у почетку порасла након четврте дозе, достигавши 64 процента током треће недеље, али је брзо опала на 29 процената до 10 недеља, открили су.

„Изгледа да ефикасност четврте дозе опада раније, слично чињеници да трећа доза слаби раније од друге дозе“, наводи се у студији.

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *