Страни плаћеници у тунелима „Азовстала”

0

Борац специјалног одреда "Ахмат" у Мариупољу (Фото РИА Новости/Иља Паталев)

Борбе у Доњецкој области се интензивирају, а украјински званичници тврде да је најављивана руска велика офанзива већ почела.

Сaветник украјинског министра унутрашњих послова Вадим Денисенко је јуче потврдио да је током претходне ноћи било експлозија у Дњепропетровској области, као и да је настављено гранатирање Харкова. Јуче је Би-Би-Си пренео речи гувернера Дњепропетровске области Валентина Резниченка да су аеродром и околна инфраструктура у Дњепру уништени ракетним пројектилима. Руски лидер ове области Денис Пушилин је најавио интензивирање операције у овој регији „јер што више одуговлаче, више пати цивилно становништво, које је талац свеукупне ситуације”.

Руско Министарство одбране је саопштило да су специјалци у близини Изјума ликвидирали једног од вођа „Десног сектора” Тараса Бобанича, за кога тврде да је од 2014. године учествовао у „казненој операцији кијевског режима у Донбасу” и да је лично издавао наређења за гранатирање стамбених насеља Доњецка и Луганска. Руска војска је навела да се Бобанич као вођа неонацистичке групе из Лавова придружио „Десном сектору” у новембру 2013, а да је од 2019. био заменик команданта „Десног сектора” за резервне јединице.

Иако већ неколико дана лидер Чеченије најављује завршетак потпуног „чишћења” Мариупоља – то се још није догодило. Јуче је командант батаљона „Восток” Александар Ходаковски, који учествује у борбама у овом граду, рекао за „Взгљад” да су у понедељак рано ујутру украјински маринци покушали да се пробију из окружења у колони од скоро 30 оклопних возила. Описао је да су Украјинци на опрему ставили руске идентификационе ознаке, али су превидели чињеницу да су били под непрекидним руским надзором из ваздуха, те нису успели у прерушавању.

Прочитајте још:  Због чега се у Хагу спрема специјални трибунал за Русију?

Војна колона тенкова, самоходних топова и лаких оклопних возила пала је у руске руке, а већина војника се разбежала. Према његовим речима, још је рано говорити о скором завршетку операције у овом правцу, али наглашава да сама чињеница да покушавају да се пробију из окружења показује да је њихова ситуација безнадежна.

Поред тога, најмање 1.500 до 3.000 украјинских бораца се налази у зони мариупољске фабрике „Азовстал”, навео је јуче Пушилин. Медији су писали да овај комплекс има 24 километра тунела на дубини до 30 метара и да се ту налазе и најокорелији припадници страних војски. Наводно је забележена комуникација на шест, углавном европских језика, поред украјинског.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Представник Народне милиције Доњецке Републике Едуард Басурин јуче је за Први канал рекао да руска војска неће јуришати на овај комплекс јер би то довело до погибије великог броја руских војника, а не би наштетило непријатељу, него да руске снаге имају намеру да комплекс држе у блокади, пронађу све улазе и позову хемијске јединице.

Председник Володимир Зеленски тврди да су десетине хиљада људи убијене у руским нападима на Мариупољ. Британска агенција је потврдила велика разарања овог града, али није могла из независних извора да потврди тачност процене о броју цивила убијених у овом граду. Што се тиче трагедије у Краматорску, где је на железничкој станици убијено 50 цивила, Кина је јуче поновила свој став да се не изјашњава док не буде завршена „независна и непристрасна истрага”.

Протеривањем 18 дипломата и шест чланова административног особља јуче се и Хрватска придружила протеривању руских дипломата.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *