КиМ: Оштећена ограда дворишта цркве Светих Петра и Павла у селу Брод код Штрпца

0

(фото:НСПМ

У селу Брод код Штрпца оштећена је ограда дворишта цркве Светих Петра и Павла, обновљена пре годину дана, како би се светиња сачувала од недобронамерних посетилаца, потврдио је РТС-у парох Сиринићки, протојереј саврофор Синиша Миленковић.

Свештеник Синиша Миленковић наводи да су у току јучерашњег дана непознати починиоци намерно оштетили жичану ограду око храма коју је црква уз помоћ ОЕБС-а поставила.

Црква је, према речима свештеника, готово сваке године мета напада и у више наврата је скрнављена.

Поводом рушења ограде реаговали су и из општинског руководства у Штрпцу, наводећи да, иако штета није велика, забринутост код грађана је све већа.

“Верски објекти Српске православне цркве су честа мета напада и сваки овакав напад указује на повећан степен угрожености српске верске и културне баштине, као и агресивну кампању злоупотребе културе и српског и верског наслеђа, те најоштрије осуђујемо овакав вид притиска и захтевамо од надлежних органа да починиоце у најкраћем року приведу и санкционишу”, наводи се у саопштењу председника општине Штрпце Далибора Јевтића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На цркви су прошле године обијена врата, а локални свештеник је на цркви уочио и графите ОВК.

Из Епархије рашко-призренске су тада изразили забринутост због “тога још једног у низу вандалских напада на српске храмове на Косову и Метохији”.

Ранијих година су на цркви ломили и крстове, навео је парох Сиринићки Синиша Миленковић.

У селу Брод нема српског становништва.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *