Пентагон сазвао ‘поверљиви’ састанак осам највећих америчких произвођача оружја због Украјине

0

Према извештају Ројтерса, Пентагон ће угостити лидере осам највећих америчких произвођача оружја како би разговарали о капацитету индустрије да производи оружје за Украјину ако рат потраје годинама.

Један извор је рекао Ројтерсу да ће Пентагонова канцеларија за набавку и одржавање бити домаћин 90-минутног састанка коме ће вероватно присуствовати заменица секретара за одбрану Кетлин Хикс. Очекује се да ће се разговарати о поновном снабдевању залихама оружја САД и њихових савезника, као и о планирању дугорочног сукоба, преноси Зиро Хеџ.

Откако је Русија извршила инвазију на Украјину 24. фебруара, САД су обећале више од 1,7 милијарди долара нове војне помоћи Украјини. Највише тражено оружје су противтенковске ракете “Џавелин” и противваздушне ракете “Стингер”, јер их САД скоро свакодневно испоручују Украјини.

Прочитајте још:  Читаоци Мирора тражили су протеривање Украјинке која је Британку оптужила за ропство

Џавелинс су заједнички подухват Рајтеон-а и Локхид Мартин-а. Стингерсе производи искључиво Рајтеон, који је бивши послодавац министра одбране Лојда Остина. Очекује се да ће Рајтеон, Локхид и други амерички произвођачи оружја извући дугорочне користи од рата у Украјини.

Други врхунски амерички произвођачи оружја који би могли да присуствују састанку Пентагона су Нортхроп Грумман, Боинг, Л3Харис Технолоџис и Џенерал Динамикс.

Поред попуњавања залиха послатих у Украјину, компаније ће имати користи од европских земаља које повећавају војну потрошњу након руске инвазије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Званичник одбране је касније рекао за Њујорк тајмс да ће састанак у уторак бити ‘поверљив’…

У извештају Ројтерса се чак примећује да Министарство одбране жели да „убрза” испоруку Украјини ових система произведених у САД: „Управа Пентагона за одбрамбену безбедносну сарадњу одржава недељне састанке свог Европског тима за управљање кризама како би размотрила конкретне захтеве у вези са Украјином”.

„Да би убрзао одобрење владе САД за продају и трансфер оружја које производе амерички одбрамбени извођачи, Пентагон је поново успоставио тим који ће одговорити на повећану потражњу“, додаје се у извештају.

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *