Нема говора о геноциду, Путин није ратни злочинац

1

Обраћање Володимира Зеленског норвешком парламенту (Фото EPA-EFE/T.Boe)

„Рат у Украјини је бруталан, много људи је убијено. То што се дешава у овој земљи је шокирајуће и представља злочин према целој нацији. Чињеница да је много страдалих само је последица и ефекат ратних сукоба, али апсолутно нема говора о геноциду”, изјавила је Сесилие Хелествејт, водећи норвешки правни експерт у области међународних оружаних конфликата и међународног права.

Ова изјава коју су пренели сви водећи норвешки медији уследила је као реакција на недавну изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је рекао, између осталог, да Русија „у Украјини спроводи геноцид те да постаје све јасније и јасније да Владимир Путин покушава да избрише идеју да је могуће бити Украјинац”.

„Нисмо ни близу тога да се сукоби у Украјини, са правног аспекта, окарактеришу као геноцид”, каже Хелествејтова демантујући тврдње и тезе америчког председника и дела западних политичара да се Путинови говори могу тумачити тако да руски председник настоји и све чини да Украјина престане да постоји.

Ова правница указује да је руска инвазија на Украјину сама по себи велики злочин. Постоје индикације, каже, да су почињени злочини, али нема потребе да се рат на силу и под политичким притиском дефинише и квалификује као геноцид. Хелествејт такође напомиње да није ништа ново да стране у сукобу једна другу окривљују за злочине геноцида, али те обостране оптужбе имају апсолутно политичке примесе и квалификације, а не правне.

Прочитајте још:  Премијер Норвешке Јонас Гар Стоере: Укидамо скоро све мере, пандемија више не представља претњу, а омикрон сој изазива мање озбиљна обољења

„Амерички председник нема никакве компетенције да тврди како се у Украјини спроводи геноцид”, категорична је Сесилије Хелествејт уз закључак да је Међународни суд у Хагу, уз мандат Уједињених нација, искључиво надлежан да испита и може да каже да ли у ратним операцијама има елемената геноцида, односно намере и покушаја истребљења дела или једне целе етничке заједнице. Такође, Међународни кривични суд (ИЦЦ) може да истражује оптужбе о ратним злочинима и геноциду, али су те радње усмерене према појединцима, а не државама.

Норвешка министарка спољних послова Аникен Хуитфелдт такође је негирала да Русија у Украјини спроводи геноцид јер Норвешка држи и поштује званичну правну, а не политичку дефиницију појма геноцид која је усвојена конвенцијом из 1948. године. Осим тога, образложила је шефица норвешке дипломатије, мора да постоје чврсти докази да су злочини усмерени према једној етничкој групи, мора да постоји намера и циљ да се једна група потпуно или делимично уништи. То претпоставља свеобухватну и објективну истрагу и доказе за шта је искључиво надлежан међународни суд, закључила је у писаној изјави медијима министарка спољних послова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У мору епитета и квалификација које се руском лидеру Владимиру Путину приписују најупечатљивија и највише одјека имала је она коју је изрекао Бајден, који је руског председника назвао „ратним злочинцем”. Као по команди, уследило је и изјашњавање и подршка осталих западних политичких лидера и америчких савезника у Европи о овој Бајденовој олако изреченој оптужби. На ред је дошла и званична Норвешка као верни амерички савезник, активна чланица НАТО-а која се отворено сврстала на страну Украјине шаљући издашну војну и сваку другу материјалну помоћ властима у Кијеву.

Међутим, уследио је известан хладан туш јер се очекивало да ће норвешке власти слепо стати на страну председника Бајдена и других савезника у Европи и допринети и учествовати у својеврсној трци ко ће више да оцрни Путина. На инсистирање „објективних” норвешких новинара који искључиво и свим силама подржавају једну страну у рату у Украјини, а Путина листом називају „кољачем, убицом, ратним злочинцем, новим Хитлером..”, норвешки премијер Јунас Гар Стере, на очигледно разочарање присутних припадника седме силе, није желео да се сложи са америчким председником Бајденом да је Путин ратни злочинац:

„Рат је ужасан. Крше се основни принципи о заштити цивила. Ми очекујемо од међународног суда у Хагу да истражи да ли су у Украјини почињени ратни злочини. Али ја не желим да додељујем и некоме пришивам такве етикете”, био је категоричан председник норвешке владе.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нема говора о геноциду, Путин није ратни злочинац

  1. Putin i Bajden su marionete cionizma i glumci pozorisne predstave koja se odvija na svetskoj sceni. Putem mas medija glume da su na protivnickim stranama, a obojca odlicno saradjaju sa Klaus Svabovim SEF na sprovodjenju tzv. Velikog reseta i jevrejskom sektom Habad Lubavic cije clanove redovno primaju u goste, i u Beloj kuci i u Kremlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *