САД и Велика Британија желе да Небојша Срефановић остане министар и у новој влади

0

Небојша Стефановић, Фото: Профимеда.рс

Небојша Стефановић, чије име се месецима уназад провлачило у контексту крупних афера и оптужби које је он јавно демантовао, малтене је сигуран за поновног министра, а највећим играчима Запада, највише би одговарало да он задржи ресор одбране, наводе за Демостат извори из дипломатских кругова.

Саговорници Демостата тиме потврђују учестале тврдње појединих медија попут портала Нова.рс о „повратку отписаног“ високог функционера напредњака који је дуже време био у немилости врха владајуће странке, пре свега Александра Вучића.

Прочитајте још:  Министар, декан, лекар и познати певачи на корона-журци: Полиција прекинула забаву
Како објашњавају поједине дипломате, Стефановић има велику подршку Сједињених Америчких Држава, које су, подсећа Демостат, недавно за амбасадора у Србији послале ветерана дипломатије Кристофера Хила, знатно „тврђег“ према Вучићевом режиму од његовог претходника на тој функцији Ентонија Годфрија.

Истовремено, тврди се да „ветар у леђа“ Стефановићу даје и Велика Британија, чији је министар одбране Бен Волас посетио Србију прошле године, што је била прва званична посета министра одбране Уједињеног Краљевства нашој држави икада, и том приликом са Небојшом Стефановићем потписао аранжман о унапређењу сарадње у области одбране.

Стефановић је у узвратну званичну посету Лондону ишао у јануару ове године, и осим са Воласом званично се сусрео са изаслаником британске владе за Западни Балкан Стјуартом Пичом, председавајућим Комитета за одбрану британског парламента Елвудом Тобајасом и председавајућим Парламентарне групе за Србију Доњег дома Ендрујом Бриџином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мада и даље постоји много непознаница када је реч о саставу будуће владајуће коалиције у Србији, укључујући нови сазив извршне власти, неколико извора Демостата наводи да се у западним круговима „углавном очекује“ да ће нова Влада, у којој ће стожерну улогу поново имати кадрови Српске напредне странке, бити „прозападно оријентисана, малтене лишена проруских кадрова“, па би се у такву поделу карата Стефановић, који није близак Москви, „одлично уклопио“.

С друге стране, увелико се спекулише да у Влади неће бити места за људе попут Александра Вулина, досадашњег министра унутрашњих послова, који се сматра човеком од великог Вучићевог поверења.

Како се у медијима спекулише, Вулин би могао да добије „утешну награду“ и постане нови амбасадор у Пекингу, али има и оних који за Демостат тврде да упркос „лако уочљивом“ јачању притисака на Србију да се што више приклони Бриселу и Вашингтону у контексту осуде руске инвазије на Украјину, не треба „у потпуности“ искључити могућност да Вулин остане у ресору који је предводио у протекле две године јер Вучић „никада није крио похвале на његов рачун“.

Мишљење да је Небојша Стефановић поново у игри за добијање „фотеље“ у Немањиној 11 не заступају само саговорници Демостата из дипломатских кругова, већ, како се наводи, и поједини извори блиски Српској напредној странци.

Демостат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *