Кијев онемогућио хуманитарну операцију из “Азовстаља”

0

(фото: Њуз Фронт)

Хуманитарни коридор за евакуацију цивила са територије металуршког комбината „Азовстаљ“, који је отворила руска војска, нико није користио, рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Како је додао, кијевске власти су онемогућиле хуманитарну операцију.

„Оружане снаге Русије су 20. априла из чисто хуманих разлога у 14 сати отвориле хуманитарни коридор ради евакуације цивила са територије металуршког комбината ‘Азовстаљ’ у Маријупољу који се, према наводима украјинске стране, тамо наводно налазе, а такође су предложиле припадницима Оружаних снага Украјине, припадницима нацистичких батаљона и страним плаћеницима да положе оружје и предају се. Морамо да констатујемо да су кијевске власти цинично спречиле ту операцију и да нико није користио тај коридор “, рекао је Мизинцев на брифингу за новинаре.

Кијевске власти су, истакао је он, игнорисале руске иницијативе, показали су нечовечан однос и нису наложили украјинским војницима да положе оружје.

Мизинцев је навео и да се команда неонацистичког одреда „Азов“ (против чијих припадника је у Русији покренут кривични поступак) обратила лидерима Велике Британије, САД и Турске са молбом да им обезбеде „зелене коридоре“ за излазак цивила и рањених екстремиста из „Азовстаља“, али да су се они обратили на погрешну адресу јер је то питање требало упутити Кијеву.

Прочитајте још:  Берлин: Протест грађана против карантина (Видео)

„Русија је учинила све што је могла да вам спасе животе. Требало је да се обратите директно руководству Украјине, које вас је одавно издајнички напустило“, додао је генерал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је нагласио да је Русија гарантовала свим који добровољно предају оружје да ће остати живи, да ће бити безбедни и да ће им бити пружена медицинска помоћ.

Мизинцев је на брифингу рекао и да украјинске снаге и даље постављају наоружање у болницама и као пример навео да је граду Славјанск на територији ДНР у болници распоређена јединица Оружаних снага Украјине а поред оклопна техника и артиљерија.

„Још једном позивамо међународне организације, пре свега Светску здравствену организацију, да утичу на Кијев и да предузму ефикасне мере како би се спречило да се медицински објекти користе у војне циљеве“, рекао је Мизинцев.

Навео је и податак да је Русија до сада у Украјину испоручила више од 13,4 хиљада тона хуманитарне помоћи.

Од почетка специјалне војне операције са територије Украјине, ДНР и ЛНР у Русију је евакуисано скоро 900.000 људи, навео је он.

Спутњик

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *