Русија тестирала “оружје судњег дана”; у секунди са лица Земље може да избрише Француску

0
турска

У среду је руско министарство одбране објавило како су успешно лансирали интерконтиненталну балистичку ракету Сармат на космодрому Плесецк.

Из руског министарства су појаснили да је ово прво лансирање у државном програму тестирања.

“Задаци лансирања су у потпуности извршени. Пројектне карактеристике су потврђене у свим фазама његовог лета. Тренажне бојеве главе стигле су у задато подручје на полигону Кура на полуострву Камчатки”, објавило је министарство, преноси државна агенција РИА. Из министарства су појаснили да је ово прво лансирање у државном програму тестирања.

С обзиром на то да је ракета еволуирала годинама, њено пробно лансирање није изненађење за Запад, али се догодило у време екстремне геополитичке напетости због руске инвазије Украјине. Развој сармата, започет 2009. године, тиме је приведен крају и, према најавама, замениће садашњи систем Р-36М2 дјук (познат у круговима НАТО и као СС-18 сатан, оп. Цит.).

С обзиром на то да ће наследити оружје тако звучног имена, РС-28 није избегао једнако злогласни надимак – СС-Кс-30 сатана 2 или сатанин син. То је дефинитивно најмоћнија ракета којом ће Путин сада располагати, а и Руси тврде да таквих ракета нема на свету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РС-28 сармат је тежак 208 тона, дугачак 35,5 метара и пречник од 3 метра. Може да носи 10 тона терета, што значи да може да буде напуњен са 10 тежих нуклеарних бојевих глава или 15 лакших.

Прочитајте још:  Двоје деце повређено када су окупатори гранатирали село Кафр Шуба у јужном Либану

‘Оружје судњег дана’, како га неки на Западу називају, наводно има домет од 18.000 километара, а сарматови дизајнери тврде да је систем нека врста убице ракетног штита јер су његове ракете у стању да избегну одбрамбене радарске системе.

“У стању је да у секунди избрише са лица Земље област величине Тексаса или Француске”, хвалили су се руски медији прошле године, представљајући нову ракету.

Поносни председник Владимир Путин честитао је свима на успешном лансирању.

“Ово је велики, значајан догађај у развоју система наоружања наше војске. Сармату нема премца на свету и неће бити још дуго. Ово заиста јединствено оружје ће ојачати борбени потенцијал наших оружаних снага, поуздано гарантовати безбедност Русије од спољних претњи и размислити о онима који покушавају да угрозе нашу земљу у жару бесне агресивне реторике”, рекао је Путин.

Он је додао да је сармат искључиво руски производ, који ће “поједноставити серијску производњу”.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *