Руске дипломате протеране из Јапана напуштају Токио

1

(фото:Алексеј Заврачајев/ТАСС)

Дипломате и чланови њихових породица вратиће се у Русију специјалним авионом.

Запослени у руској амбасади и трговинској мисији у Јапану, чије је протеривање раније најавило јапанско министарство спољних послова, у среду напуштају Токио. Аутобус са њима напустио је територију амбасаде под маршом „Збогом Словену“ и упутио се ка аеродрому Ханеда, јавља дописник ТАСС-а.

Прочитајте још:  О суманутим плановима Вашингтона да напусти руски уранијум
Дипломате и чланови њихових породица вратиће се у Русију специјалним летом. Лет ће се одржати у наредних неколико сати.

Руски амбасадор у Токију Михаил Галузин рекао је новинарима у среду да ће Русија предузети узвратне мере у вези са протеривањем дипломата. „Само смо срдачно пожелели добар пут кући, у нашу домовину, у Москву, нашим друговима који су били приморани да заврше посао у Токију пре рока због непријатељске, политизоване одлуке јапанске стране о њиховом, како нам је речено, , протеривање из Јапана. Искрено смо им се захвалили на високопрофесионалном, ефикасном, несебичном раду. Изразили смо уверење да ће успешну дипломатску каријеру наставити у Москви”, рекао је он.

Прочитајте још:  Боцан Харченко одговорио Басти:Русија не поставља ултиматуме.
Према Галузину, одлука Јапана да протера дипломате је контрапродуктивна за руско-јапанске односе. „У тешкој међународној ситуацији, активна, стална и професионална дипломатска комуникација је управо оно што је потребно. Али, нажалост, јапанска страна својим кораком вештачки сужава могућности оваквог дијалога. Уследиће узвратне мере са наше стране. закључио је амбасадор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јапан је почетком априла најавио да ће у Токио послати осам службеника руске амбасаде и трговинске мисије у вези са ситуацијом око Украјине и специјалном војном операцијом Руске Федерације која је у току. Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је за ТАСС да ће Москва дати Токију „одговарајући одговор” на ову одлуку. Руски амбасадор у Јапану је заузврат изјавио да су акције Токија усмерене на уништавање руско-јапанских односа неприхватљиве. Он је пренео и протест заменика јапанског министра спољних послова Такеа Морија у вези са одлуком о протеривању дипломата.

У Јапану су само три дипломате до сада признате као персона нон грата. Године 1973. из земље је протеран јужнокорејски дипломата, који је био умешан у отмицу опозиционог политичара Ким Дае-Јунга, који је касније постао председник. Године 2006. протеран је службеник амбасаде Обале Слоноваче, који је заједно са јакуза мафијом организовао подземни казино. Поред тога, Јапан је 2012. године сиријског амбасадора прогласио персоном нон грата.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руске дипломате протеране из Јапана напуштају Токио

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *