ГОДИШЊИЦА КУЛТУРОЦИДА РУШЕЊА КАСАРНЕ 17 ПУКА У ВАЉЕВУ

0

Данас у недељи страдања, у среду када је Јуда издао Христа, сећања нас воде на четврту ГОДИШЊИЦУ од 20. априла 2018. г. када је око 15:45 почело рушење Комплекса касарни 17. пука Дринске дивизије на Илиџи код Јадра у Ваљеву.

На стогодишњицу победе у Великом рату почело је рушење најстарије касарне у Србији, без дозволе – без решења иако је Министарство културе наложило заштиту овог знаменитог историјског места, а Ваљевски завод одбио да потпише наложено јер је тако било у интересу локалних отимача и профитера. Касарна је 1914. и 1915. била Прва и највећа резервна болница, са тзв. Костурницом и масовним гробница из тадашње опаке епидемије “три тифуса”.

Данас после 4 године после бахатог рушења у време данашњих пошасти, пландемија, док смо недавно били закључани у својим кућама склопу карантина, када ни Васкрс нисмо прославили у својим црквама, имамо времена да размислимо колико смо се огрешили о своје славне претке, јунаке , мученике и страдалнике, који су својим животима платили слободу коју данас уживамо. Да ли ће данашње кризе, нова искушења да нам отворе очи да схватимо колики је значај и Величина Ваљевске болнице 1914. и 1915. г. у оквирима светске историје. Научимо што више из прошлости, поштујмо историју јер тиме ћемо се лакше снаћи у садашњости и олакшати пут својој деци и покољењима у будућности. Историја се понавља онима који је заборављају.

Да ли ће данашња тешка времена пробудити срца наша, душе наше, пробудити савест нашу да се спознају истинске вредности, поштовање славних предака и надахну да заштитимо ово стратиште, свето и знаменито место. Ревитализујмо Комплекс касарни 17. односно 5. пука Дринске дивизије у Ваљеву и претворимо у Музеј Ослободилачких ратова 1912-1918. и тако заувек остане ХРАМ СЛОБОДЕ, РОДОЉУБЉА, витешке снаге неуништивог Српског народа.

Прочитајте још:  Кроз јединство руског народа до победе над непријатељем

ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВЕКА.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потомци Српских ратника Ваљево 1912-1921.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *