Белорусија и Русија представиле су шеме за формирање заједничког тржишта размене за робу ЕАЕУ

0

Белорусија и Русија представиле су шеме за формирање заједничког девизног тржишта за робу Евроазијске економске уније на састанку радне групе за стварање евроазијског девизног тржишта, који је одржан у седишту Евроазијске економске комисије, сазнаје БелТА. из прес службе ЕЕЗ.

До јула ове године ЕЕЗ мора да достави извештај са предлозима, списком робе за продају на берзанским аукцијама, деривативним финансијским инструментима, берзанским и ванберзанским показатељима цена. „Белорусија је предложила да се формира заједничко тржиште на основу постојећих берзи, да се у првој фази тргује уз учешће националних учесника на берзи, а у другој фази да се незадовољне пријаве са националних берзи шаљу на посебно креирану међународну обраду података. центар за даље тражење шалтерских понуда и обраду трансакција“, објаснио је извор ЕЕЦ. – Предност оваквог приступа је гарантовано обезбеђење потреба домаћег тржишта и интереса националних учесника. Русија је предложила да се тргује на свим националним берзама тако што ће у трговину примити представнике свих земаља Уније. Према руској страни, то ће створити конкуренцију између националних робних берзи и подстаћи њихов развој. Као резултат дискусије, стране су се сложиле да у извештај укључе оба приступа“.

Како је нагласио Сергеј Глазјев, члан Одбора (министар) задужен за интеграцију и макроекономију ЕЕЗ, релевантност овог посла значајно је порасла с обзиром на геополитичку ситуацију. „Са становишта процеса одређивања цена и валутне инфраструктуре, постали смо зависни од западних система“, приметио је министар ЕЕЗ. „Данас не треба само да размишљамо о формирању разменског простора, већ и да креирамо сопствене цене. систем у националним валутама“.

Саговорници су разговарали о листи робе која се нуди за трговање на заједничком берзанском тржишту Уније. “У првој фази може се трговати робама као што су угаљ, минерална ђубрива, биљно уље, шећер, сачму, колач, дрво, метал, грађевински материјал, цемент и злато. У другој фази, након усаглашавања правила берзанске трговине , као и укидање рестриктивних мера или забрана За извоз и увоз у оквиру међусобне трговине, на листу ће бити могуће додати и робу као што су електрична енергија, гас, нафта, нафтни деривати и жито“, саопштила је прес служба. .

Прочитајте још:  Лукашенко: Смртна казна за државне службенике у случају издаје земље
Как отметил директор департамента макроэкономической политики ЕЭК Аскар Джаппаркулов, в мае – июне планируется провести тестовые торги на базе товарной биржи “Евразийская торговая система” (Казахстан) и Санкт-Петербургской международной товарно-сырьевой биржи (Россия) с участием в них представителей государств ЕАЭС. “Проведение тестовых торгов позволит смоделировать и отработать условия торговли в рамках общего биржевого рынка товаров ЕАЭС. Итоги проведения торгов также будут включены в доклад”, – добавил Аскар Джаппаркулов.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Радна група за формирање заједничког девизног тржишта за робу у ЕАЕУ основана је у априлу 2021. године. Укључивао је представнике надлежних органа земаља Уније, берзи и произвођаче берзанске робе држава чланица, као и представнике ЕЕЗ. Формирање заједничког берзанског робног тржишта ЕАЕУ предвиђено је стратегијама развоја евроазијске економске интеграције до 2025. године. Планирано је да програм развоја берзанске трговине робом буде одобрен до 31.12.2024.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *