Ево како Железара из Смедерева трује воду (ВИДЕО)

0

Железара у Смедереву (Фото Танјуг)

Испуст смедеревске Железаре, управо сада. Река Раља, која се после пар километара улива у Мораву. Сваки коментар је сувишан – гласи твит Покрета Тврђава, а ви погледајте о чему се ради.

Прочитајте још:  Сале Коларевић: СМЕДЕРЕВО – ЗАБОРАВЉЕН ПЕТОЈУНСКИ ПОГРОМ СРБА
Оно са чим се често повезује животна средина у Смедереву је квалитет ваздуха и воде. Смедерево се редовно налази међу најзагађенијим градовима на свету према извештајима сајта „Air wisual“ и сличних сајтова помоћу којих може да се прати квалитет ваздуха у различитим деловима света.

Такође, подаци Агенције за заштиту животне средине често су показивали да се количина суспендованих честица у ваздуху налази и до десет пута више од дозвољене количине.

Прочитајте још:  ПОЛИЦАЈЦИ МУ ПРИШЛИ, УБИЦА ИЗГОВОРИО СТРАВИЧНЕ РЕЧИ: "Пуцао сам зато што сам психопата".
Железара се при том означава као један од највећих загађивача на простору Смедерева. Ове оптужбе долазе са правом с обзиром на специфичан начин и количину производње која се ту врши.

Може се рећи чак да железара врши притисак на све еколошке елементе, а не само ваздух. То се овим сада снимком и потврђује. На снимку се види да у реку Раљу излази потпуно црвена вода из Железаре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Из Железаре тврде да нема загађења, удахнут је нови живот Смедреву, то је тај живот” – коментарише сниматељ овог видеа, објашњавајући да се река Раља након три километра улива директно у Мораву која се после улива у Дунав.

Тако на пример у оближњем селу Радинац исправност воде је катастрофална. Вода у овом месту је неисправна 72,1 одсто што је чини практично неупотребљивом.

На то су упозоравали мештани околних села који деценијама воде битку за чистију земљу, ваздух и воду. Мештани су више пута захтевали уградњу филтера, боље и чешће мерење загађења и сличне мере. Међутим, док надлежне институције пребацују одговорност једни другима, мештани Смедерева и околине остају усамљени у својој борби.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *