Израел: Најмање 27 Палестинаца рањено у сукобу са полицијом код Ал Аксе

0
немачкој

(Фото: Твитер)

Најмање 27 Палестинаца рањено је у сукобу израелских полицијских снага и Палестинаца код џамије Ал-Акса у Јерусалиму, саопштио је палестински Црвени полумесец и навео да су две особе у озбиљном стању.

Полиција је рекла да су сукоби почели око 4.00, када су Палестинци почали да бацају каменице и петарде на светилишту, пренели су израелски медији.

Слични сукоби избили су прошлог петка док муслимани обележавају свети месец поста Рамазан.

Рано јутрос су палестински младићи бацали каменице у правцу полицајаца на капији која води на светилиште, рекла су два очевица Палестинца.

Полиција је тада у пуној опреми ушла на светилитше испаљујући гумене метке и шок бомбе, пренео је АП.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У полицијском саопштењу је наведено да полицајци настоје да допусте слободу вероисповести и одрже мир на светим местима и у целом Јерусалиму, али има оних који ометају јавни ред.

Јеврејима је привремено забрањено да посећују место на коме се налази џамија Ал-Акса, трећа по значају у исламу, а које они зову Храмова гора јер су се ту некада налазили древни јеврејски храмови и најсветије је у јудаизму. Муслимани светилиште зову Узвишено уточиште (Харам ал Шариф).

Израелска војска најавила је у среду да ће забранити Палестинцима из појаса Газе и са Западне обале да улазе у Израел од 17 сати у четвртак до недеље поводом прославе последњег дана празника Пасхе.

Прочитајте још:  Патријарх Јерусалимски: Прете нам израелски екстремисти
Палестинцима са Западне обале је дозвољено да дођу на молитве петком у џамију Ал -Акса.

Очекује се хиљаде муслиманских верника на молитве петком у подне

Палестинци и израелска полција сукобљавили су се ту више пута прошле недеље у време појачане напетости после низа смртоносних напада у Израелу и хапшења на окупираној Западној обали.

Прочитајте још:  У Израелу створен центар за ликвидацију представника Хамаса
Из појаса Газе испаљене су три ракете на Израел и израелска војска је узвратила нападима из ваздуха.

Очекује се да ће хиљаде муслиманских верника доћи касније данас на главне молитве петком у подне.

Палестинци и суседни Јордан, заштитник светилишта у Јерусалиму, оптужују Израел да крши споразуме који су већ дуго на снази јер дозвољавају да многи Јевреји посећују светилиште у пратњи полиције.

Забрана да се Јевреји моле на том месту није увек поштована у протеклим годинама што је подстакло страх Палестинаца да Израел планира да преузме контролу над тим местом или да га подели.

Израел међутим тврди да је посвећен статусу кво и за насиље криви хушкање исламског екстремистичког Хамаса владајућег у појасу Газе.

Бета-Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *