Летонија подржава чланство Косова у међународним организацијама

1
косово

(фото:НСПМ)

Председник Летоније Егилс Левитс изјавио је да његова земља разуме тежње Приштине ка чланству у међународним организацијама и да је подржава у тим намерама.

У Приштини су се састали председник Летоније Егилс Левитс и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

“Мислим да је важно да се Косово придружи међународним организацијама и форумима, овде бих поменуо Савет Европе. Поздрављамо пријаву Косова у Савет Европе. Што се тиче ЕУ, Летонија подржава Косово у смислу либерализације визног режима. Сада не постоје разумне препреке за визну либерализацију”, рекао је Левитс на конференцији за медије.

Прочитајте још:  Шојгу: Украјински напади на Запорожје су нуклеарни тероризам
Летонски председник је навео да примећује да има проблема у дијалогу са Београдом, али да се нада се да ће разговори напредовати.

Рекао је да је европска безбедносна архитектура обновљена и заснована на стварности и да је реалност суочавање “са агресивном Русијом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сада је право време да се предузме овај добар корак, то зависи од НАТО-а”, рекао је Левитс.

Вјоса Османи је навела да ће се Приштина супротставити претњама које, према њеном мишљењу, долазе из Русије.

Прочитајте још:  Курти и земље Квинте хоће да етнички очисте КиМ
Пренела је да је замолила председника Левитса да Летонија подржи Приштину на путу ка чланству у НАТО и ЕУ.

“С обзиром да је Летонија кључни глас у НАТО-у и ЕУ, тражила сам подршку Левитса на нашем путу ка евроатлантским интеграцијама и нагласила да ови савези увек треба да имају отворена врата за земље попут Косова”, рекла је Османи.

Осврћући се на последњу рунду дијалога у Бриселу, Османи је оптужила српску страну за непостојање напретка у том процесу.

“Косово је дало максимум максимума као конструктивна страна у дијалогу да се постигне договор какав је тражила ЕУ, али не можемо да преузмемо одговорност за блокаду коју прави српска страна. Оно што могу да вас уверим је да ће Косово бити конструктивна странка и да ће и даље бити страна која поштује највише европске принципе и стандарде, а од њих зависи како ће се Србија понашати, али је, нажалост, њихово досадашње понашање само блокирало напредак у дијалогу”, рекла је Османи.

Летонски председник је у Приштини дочекан уз свирање химне и почасни строј гарде. Састао се са приштинским премијером Аљбином Куртијем и председником Скупштине Гљауком Коњуфцом.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Летонија подржава чланство Косова у међународним организацијама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *