Ватикан отказао сусрет папе Фрање с руским патријархом Кирилом предвиђен за јун

0

(Фото EPA/Alejandro Ernesto/POOL)

Католички поглавар папа Фрања открио је да је за јуни био предвиђен његов састанак са руским патријархом Кирилом, али да је морао да буде отказан, јер би могао да „створи конфузију” у садашњем контексту.

То је требало да буде њихов други сусрет после историјског састанка 2016.

У разговору за аргентински дневник Ла Насион, објављен данас, папа је дао уверавања да су његови односи са патријархом Кирилом „врло добри” и рекао да жали што је „Ватикан морао да откаже други састанак са патријархом Кирилом, који је предвиђен за јун у Јерусалиму”.

„Међутим наша дипломатија је оценила да би састанак удвоје у овом тренутку могао да донесе много конфузије”, рекао је папа у очигледној алузији на рат у Украјини, преноси Бета.

Прочитајте још:  Одбачена руска резолуција

Папа и патријарх су имали историјски сусрет у фебруару 2016. на Куби, први сусрет поглавара две велике хришћанске цркве у готово хиљаду година и важан корак ка приближавању Ватикана и руских православаца.

Међутим од почетка руске офанзиве у Украјини 24. фебруара вође две цркве имају дијаметрално супротне ставове, наводи агенција Франс прес.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Папа Фрања понавља позиве за мир, осуђује ужасну свирепост у Украјини.

Патријарх Кирил, који је савезник руског председника Владимира Путина, бранио је војну операцију и још средином априла позвао је на окупљање око власти да би се борило против „спољних и унутрашњих непријатеља” Русије.

Средином марта поглавари две цркве имали су видео разговор о рату у Украјини током кога су изразили жељу за „праведан мир”, према Московској патријаршији. Али такође је том приликом папа указао да црква не треба да „користи језик политике”, према саопштењу Ватикана.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *