Инфлација у ЕУ не мирује: Сада је порасла на 7,8 посто

0
европска унија

европска унија

Међугодишња стопа инфлације у Европској унији убрзала је раст у марту 2022. године на 7,8 посто у односу на фебруарски ниво од 6,2 процента, објавио је данас европски статистички завод Евростат.

Инфлација у 27-чланом блоку је у марту прошле године износила 1,7 посто, напомиње се у саопштењу објављеном на веб сајту Евростата.

Прочитајте још:  Самоуништење антихришћанског Запада
У еврозони, раст потрошачких цена у марту је износио 7,4 процента на годишњем нивоу, у односу на 5,9 одсто у фебруару, док је у истом месецу прошле године та стопа износила 1,3 посто.

Најниже годишње стопе инфлације у марту регистроване су на Малти (4,5 одсто), Француској (5,1 одсто) и Португалији (5,5 одсто), док су рекордне забележене у Литванији (15,6 одсто), Естонији (14,8 одсто) и Чешкој (11,9 одсто).

Прочитајте још:  Орбан оптужио Америку и ЕУ да хоће да га сруше
У еврозони су, на годишњем нивоу, у марту највећи раст забележиле цене енергије, за 44,4 посто, чији је допринос у укупној инфлацији износио 4,36 процентних поена, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према подацима Евростата, само су две од 27 земаља чланица ЕУ – Белгија и Словенија – регистровале у марту нижу годишњу стопу инфлације него у фебруару.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *