Извоз малине у паду још од почетка пандемије

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Извоз замрзнуте малине, због постковид и украјинске кризе, знатно је смањен у последње две године, упозорила је Групација произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије (ПКС).

У јануару ове године извезено је 5.570 тона, што је мање за око 30 одсто у односу на јануар 2021, када је извезено 7.930 тона. И поређења пласмана на страна тржишта у прва два месеца последње три године указују да већ постоји тренд смањења извезених количина.

У прва два месеца 2020. извезено је 19.700 тона замрзнуте малине, у истом периоду 2021. за три хиљаде тона мање, а ове године свега 11.180 тона.

Прошле године Србија је захваљујући незабележено високој цени тог воћа вредносно оборила рекорд у извозу малине. Извоз замрзнутих био је 426 милиона долара, а по резултатима био је одмах иза кукуруза (557 милиона), а испред пшенице (255 милиона долара).

Како су саопштили из ПКС-а, произвођачи сматрају да су повећање трошкова живота и енергетска криза, пробудили страх од несташица основних животних намирница, што је довело до великих поремећаја на тржишту Европске уније. Све то одразило се и на пласман замрзнутог воћа из Србије на тржиште ЕУ и остатка света.

Европско тржиште иначе је главно одредиште за наше произвођаче јагодастог воћа. Додатни узрок смањене потражње јесте и то што се оно не може сматрати основном животном намирницом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Захарова упозорава ЕУ на стварање Велике Албаније

На ово је недавно за „Политику” упозорио и један од највећих домаћих стручњака др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку. Коментаришући преурањена очекивања малинара да ће цена ове године можда бити и већа од прошлогодишње и достићи 600 до 800 динара по килограму, он је рекао да је још рано за такве прогнозе јер је ситуација на тржишту забрињавајућа.

– Без обзира на не баш сјајно стање у малињацима, тренутно у светској трговини постоји велика обазривост и преокупираност базичним производима, а малина је као и друге врсте јагодастог воћа, производ луксузног карактера и због тога постоји застој у преузимању, иначе већ плаћене малине из наших хладњача – рекао је Лепосавић.

Према анализи ПКС-а извоз у Немачку, која је највеће тржиште за српску малину, у јануару ове године преполовљен је у односу на јануар 2021.

Инострани купци потврдили су да је криза променила навике потрошача који, због високе цене замрзнуте малине и купине, сада бирају јефтиније производе попут миксева замрзнутог егзотичног воћа, а усмерени су и на набавку основних животних намирница.

Прочитајте још:  Објављене нове цене горива

У исто време, индустрија из производње јогурта, џемова и других намирница избацује малину и купину због високе цене и замењује их јефтинијим воћем, наглашавају из ПКС-а. Истраживања показују да је у већини малопродајних ланаца западне Европе забележен пад продаје замрзнутог воћа, између 10 и 30 одсто. У Великој Британији смањена је за 11 процената у односу на прошлу годину. Највећи пад забележен је код јагодичастог воћа, а најмањи код егзотичног.

Јагода, чија је берба почела у неким земљама ЕУ, попут Грчке и Шпаније је солидног рода, са ценама сличним прошлогодишњим.

Предвиђања су да ће мања продаја свежег воћа у источној Европи у даљем току бербе довести до благог пада цена замрзнуте јагоде. И поред рата у Украјини, извештаји из те земље показују да је обрађено око 10 одсто више воћњака у односу на прошлу годину и да се очекује солидна берба.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *