Министарство одбране Русије: САД спремају провокације да оптуже Русију за употребу тактичког нуклеарног оружја

0

(фото: РИА НОВОСТИ)

Сједињене Државе спремају провокације да оптуже руску страну за употребу хемијског, биолошког или тактичког нуклеарног оружја. Ово је у суботу саопштио начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

„Руско министарство одбране има информације о припремама Сједињених Америчких Држава за провокације да оптуже руске оружане снаге за употребу хемијског, биолошког или тактичког нуклеарног оружја“, рекао је Кирилов.

Прочитајте још:  Русија: Нема ризика од правог рата у Европи
Према речима шефа трупа РКхБЗ, такав план је реакција на успехе Руске Федерације у специјалној операцији. Само у марту-априлу ове године, руководство западних земаља редовно даје провокативне изјаве о могућности да Русија употреби оружје за масовно уништење“, рекао је он.

Кирилов је подсетио да је 27. фебруара стална представница САД при УН Линда Томас-Гринфилд објавила намеру Руске Федерације да употреби хемијско и биолошко оружје „под лажном заставом“ за застрашивање украјинског становништва и света. Заузврат, Стејт департмент САД разматрао је трансфер Украјини до 400.000 комплета личне заштитне опреме, 390 извиђачке опреме и 15 извиђачких возила Стрикер.

„Скрећемо вам пажњу да су такве пројекте САД више пута спроводиле ради постизања политичких циљева. Најупечатљивији пример информативне провокације је говор државног секретара САД Колина Пауела 5. фебруара 2003. године. Епрувета са „прашком за прање“ у рукама послужила је као изговор за инвазију на Ирак и узрок смрти скоро пола милиона грађана“, нагласио је Кирилов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, као пример је навео провокацију са наводном употребом сарина у Сирији 2017. године, што је довело до ракетног напада на аеродром Шајрат у Сирији, а 2018. године, наводно, хлора у Барзу и Џамраију. “И само сведочење очевидаца ових догађаја које је Руска Федерација донела у Хаг отворило је очи светској заједници за оно што се дешава. До данас нико није одговарао за ове провокације”, додао је Кирилов.

отровне материје

Прочитајте још:  Пушилин: Руска војска ће одговорити у случају да Украјина прекрши примирје
Испоруке стотина хиљада ампула отровних антидота Украјини од стране Сједињених Држава сведоче о намерној припреми провокација са отровним супстанцама, рекао је Кирилов.

„Велика вероватноћа инсценирања употребе хемијског оружја потврђују и чињенице о снабдевању Украјине отровним антидотима. Само у 2022. години, на захтев Министарства здравља Украјине, из Србије је испоручено више од 220.000 ампула атропина. Сједињене Америчке Државе. Ова чињеница указује на намерно припремање провокација отровним акцијама“, рекао је он.

Кирилов је такође нагласио да је Стејт департмент већ утврдио процедуру за истрагу и именовао званичнике одговорне за њено спровођење.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *