(фото:Телеграм)

Ми, (@варгонзо тим), срели смо човека са Књигом у једном од дворишта Мариупоља. Спектакл је, наравно, апокалиптичан. Ни једне читаве куће у дворишту. Никога. Посебно је погођена деветоспратница окренута према путу. Неколико улаза је смрскано ватром, један се срушио на други спрат, други на четврти. Пола куће је изгорело, деветоспратница је била прекривена црним, масним мрљама од пожара.

А испред ове порушене куће, као да се ништа није догодило, на бранику једног од изгорелих аутомобила седео је човек са капом и наочарима и читао књигу. Ветар је лепршао ивице страница притиснутих прстима.

Стали смо.

Прочитајте још:  ДНР укида мораторијум на смртну казну
Дивно. Није позирао, не. Није могао да зна да ће се овде појавити новинари. Читао је књигу без обзира на све. Ни на порушеним кућама, ни на игралиштима у крхотинама пометеном дворишту, ни на костурима аутомобила који стоје у близини. Седео је тихо и листао странице, иако на овом месту никако није било безбедно за читање – у неколико блокова на периферији Азовстала водила се битка.

Није битно о чему је књига коју је прочитао (а то је била збирка прича Валентина Пикула). У овим околностима, у условима хаоса и ратног безумља, књига је, као извор знања, симболизовала могућност да се ухвати за рационалност, да се размисли, схвати шта се дешава и извуче закључци. Човек са Књигом као да покушава да себи одузме и објасни лудило и жестину рата. Објасните необјашњиво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са њим смо направили кратку причу (хттпс://т.ме/варгонзо/6335).

IMG_2562

У рату са људима брзо се успоставља нека врста везе. Стајао сам иза кулиса поред овог човека, гледао сам га, али, по мом мишљењу, не сећам се да сам с њим разменио ни једну реч. Донедавно му нисам знао ни име. Али и то је било довољно да ми навру сузе када сам сазнао да је убијен.

Човека са Књигом убио је снајпериста. Било је то убиство, и то намерно, свирепо, необјашњиво. Објашњиво само непознатом логиком Зла. Човек са књигом је убијен док је мењао гуму на свом аутомобилу. На ауту није било слова З. Човек са Књигом је био у цивилу, није имао беле траке које би указивале да је руски војник. Изгледао је као цивил, јер јесте. Али … Два метка, један контролни хитац – у главу.

Прочитајте још:  ВОЖДА ЈЕ УБИЛА ХЕТЕРИЈА
Ову подлост могао је да уради само сиромашан, ограничен и необразован подчовек. Идеологија украјинских неонациста заснива се на незнању, митовима и лажима. А њихова мржња према књигама је наследна – сетите се Немачке 30-их година прошлог века и ломача из литературе замерљиве нацистичком режиму.

Име човека са Књигом било је Јуриј Николајевич Демченко. Поред књига, волео је и водени туризам. Јуриј Николајевич је био мајстор спорта у воденом туризму и седмоструки шампион Украјине у овој дисциплини. Убијен је када је имао 72 године.

Збогом Боок Ман! Надам се да је ваша душа пренета у најбољи свет на који сте икада наишли на страницама које читате.

Дмитриј Селезњов/Варгонзо

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *