„Пијесак“ из „Сахаре“ у Сарајеву?

0
србе

Сарајево (Фото: ССО)

Пошто видим да неће о овоме да се пише, ја ћу се одважити да дотакнем и ову тему. Превише је у медијском простору лутања и погрешних информација, можда се то ради намјерно како би се стално ширио страх међу људима, а можда се све дешава случајно по некој глупој инерцији коју је изазвала стихија.

Прочитајте још:  Град Крагујевац постаје власник „Застава оружја”
Свима нам је познат феномен „пијеска из Сахаре“, прљавих жутих трагова послије кише који остају на колима. Свако ко се разумије у пијесак види да то није пијесак, нема оштре ивице и превише је ситан, више личи на прашину, а медији говоре о пијеску.

Прилично је тупаво објашњење да пијесак прелети толики простор, многе области прескочи и баш нађе да се овдје код нас стровали са неба. И тако сваке године.

Прочитајте још:  ДА ХЕРОЈ СА КОШАРА ИМА ТОПЛИ ДОМ
Због недостатка логичног објашњења многи мисле да је то посљедица запрашивања неба разним хемијских средствима па том тезом додатно срозавају и обесмишљавају причу о стварном засијавању неба разним хемикалијама и тварима које постоји. О томе сам писао давних година шта се дешавало на небу изнад Сарајева. Али овога пута се не ради о тим стварима.

У овом случају жутог талога се ради о обичном полену. Ко не вјерује нека погледа ову слику коју сам направио прије пар дана. Сасвим се лијепо види жути полен који је изашао из ових ресица. Вјетар уздигне пелуд која је лагана и заковитла је, а онда када падне киша то све заврши свугдје по тлу. Градови су пуни дрвећа па се не треба чудити количини пелуди.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Интересатно је да се ово дешава годинама и нико није нашао за сходно да ово објашњава народу, него чак и медији шире глупости о пјеску из Сахаре. Треба питати главне уреднике медија зашто то раде и са којим циљем држе народ у незнању и доприносе општој дезинформисаности.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева/Наука и култура

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *