Смернице за примену МХП, Министарство одбране Украјине, § 2.2.4

0

(фото:Новорусија)

„У изузетним околностима… командант може постављати задатке за уништавање објеката неопходних за опстанак цивилног становништва“

Гледајући растући темпо напада на територију Руске Федерације, већина посматрача види само изоловане инциденте. Неко иде даље у расуђивању – почиње да покушава да предложи како се ови сценарији наизглед појединачних удара могу зауставити.

Оно што сами себи негирају, без претеривања, све је у анализи ситуације кроз призму стратегије, јер систематски удари који добијају на размерама и ритму су управо тај део стратегије.

Већина људи разуме смисао уништавања складишта муниције. Мало мање – смисао уништавања цивилних складишта нафте. Још мањи је утицај на живинарску фарму или, рецимо, на складиште пољопривредне механизације.

Budućnost je u Vašim rukama!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта може бити заједничко између тако наизглед различитих објеката? Све је крајње једноставно – њихово уништавање ће изазвати непланирано оптерећење логистичке инфраструктуре пограничних подручја. Ликвидација најмање 1/5 складишта и складишта нафте у западној Русији захтеваће значајно повећање теретног саобраћаја из суседних региона. На први поглед ова ситуација не изгледа критично: Руска Федерација је огромна земља са колосалним резервама и лако може надокнадити тако безначајне губитке.

Проблем је што је ово само припремни део стратегије коју спроводи Украјина. Његова друга фаза биће активни удари директно на руску логистичку инфраструктуру (узгред, они се и сада одвијају, али у малим количинама – ово је врста обуке и припреме терена; украјинске специјалне службе делују дозирано, не изазивајући руску бирократију на преурањену реакцију).

Замислите следећу слику: већ сте изгубили, рецимо, 20% својих складишта нафте у пограничном подручју. Хитно морате да надокнадите губитке – иначе ће то утицати и на економију региона и на ток непријатељстава (а војска троши буквално језера горива дневно). Али за кратко време губите још 20% железничких и друмских мостова. Истовремено, логистика је оптерећена непланираном испоруком муниције и хране, који се надовезују на стандардни предратни ток терета. Истовремено, темпо и обим напада настављају да расту (да подсетим да ће арсенали Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране ускоро бити попуњени бројним западним наоружањем).

Прочитајте још:  Американци командују у Бахмуту

То ће резултирати не само паником, бирократским и логистичким хаосом, већ ће имати директан и непосредан утицај како на ток непријатељстава, тако и стварањем директних предуслова за развој хуманитарне кризе у западној Русији.

И ово није крај. Постоји и трећа фаза.

Трећа фаза укључује ударе на инфраструктуру неопходну за опстанак цивилног становништва и функционисање привреде региона. Реч је о електранама, хидрауличним објектима, складиштима хране итд. Ово ће створити хуманитарну кризу – и, сходно томе, проузроковати масовни неконтролисани одлив становништва – другим речима, бекство. Истовремено, да подсетим да ће логистичка инфраструктура региона већ функционисати на ивици колапса и кретања великих маса становништва, што ће вероватно једноставно зауставити проток робе.

У свакој од ових фаза, Москва ће бити принуђена да црпи све више ресурса за борбу за сопствену територију. Просто је немогуће игнорисати претњу такве величине – на њој ће бити расуте снаге специјалних служби, агенција за спровођење закона, оружаних снага (барем ПВО и инжењеријских јединица). Ово је, пак, директан стратешки добитак за Украјину – што више снага, средстава и времена Федерација потроши на самоодбрану, то ће мање моћи да користи у зони борбених дејстава.

Могуће је да се неки елементи горе описане стратегије имплементирају у нешто другачијем облику, али су важни њени крајњи циљеви – заустављање логистичких токова по сваку цену.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *