Председник Казахстана је „језичке патроле“ назвао провокацијом специјалних служби

0

(фото:Алтернатио.орг)

„Језичке патроле“ у Казахстану, које су изазвале негодовање јавности, организовали су професионални провокатори. Ову изјаву дао је председник Републике Касим-Жомарт Токајев у петак, 29. априла.

„Постојеће чињенице дискриминације такозваних језичких патрола су провокација. Све ове акције организују професионални провокатори по инструкцијама специјалних служби. Све ове акције се на језику ових служби називају активним мерама“, рекао је Токајев на  седници Скупштине народа Казахстана.

Председник је напоменуо да провокатори неће моћи да наруше јединство и право државе да води независну политику.

Лидер Казахстана је подсетио да је државни језик казахстански језик, али да грађани републике не би требало да дозволе било какву дискриминацију руског, који такође заузима своје заслужено место у уставу земље.

Прочитајте још:  Америка повећала борбену готовост: У стању узбуне 8.500 војника; "То је јасан сигнал"
Он је додао да је Казахстан због сопствене историје и етничке специфичности вишејезична земља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Токајев је додао да политичке игре око језичких проблема могу да доведу до непоправљивих последица, напомињући да за то има много примера у свету.

19. августа прошле године, националистички блогер Куат Ахметов, који је организовао такозване језичке патроле у ​​Казахстану и понижавао грађане који говоре руски, приведен је у Алма-Ати .

Прочитајте још:  МИП Белорусије: Важно је стабилизовати ситуацију у Казахстану
Напомиње се да је Ахметов током притвора, након што је говорио на казахстанском, предао телефон свом сапутнику и ушао у полицијски аутомобил, „од страха је почео да говори руски“.

Прошле године Куат Ахметов, становник Казахстана, објавио је на Јутјубу серију видео снимака на којима се виде сукоби који су настали зато што запослени у продавницама и угоститељским објектима нису могли да опслужују њега и друге људе на државном језику.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *