Преминуо Ивица Осим, легендарни фудбалер и селектор репрезентације бивше Југославије

0

(фото:НСПМ)

Легендарни Ивица Осим преминуо је у 81. години живота у Грацу, потврђено је за Н1.

Вест је потврдио и спортски коментатор и пријатељ породице Сабахудин Бахо Топалбећиревић.

“Мислио сам да ово нећу никад написати…а бојао сам се тог тренутка…драги пријатељи, напустио нас је Швабо, нас велики Ивица Осим. Потврдила ми је то његова животна сапутница, Асима. Дубоко ме потресла ова вест, јер Швабо и његова породица моји су велики пријатељи. А Швабо је био на неки начин и мој ментор, јер пуно тога сам научио у вишесатним разговорима са њим. Ту везу никада нисмо прекидали, било где на свету да га је одвео његов тренерски позив, налазио сам начин да се чујемо и разговарамо. Два филма сам урадио о њему“, написао је..

Последњи, каже, не тако давно.

“Ово је мој опроштај од Швабе. Све смо за живота рекли један другоме. Недостајаћеш, јер једном се рађају такви људи као сто је био ШВАБО. Мој Швабо” написао је Топалбећиревић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ивица Осим је рођен у Сарајеву 1941. године. Како је одрастао на Грбавици, активно је почео да тренира фудбал у Железничару. Почео је да игра за први тим у сезони 1959/1960, а за клуб с Грбавице је наступао 11 година и за то време је сакупио 250 званичних наступа и постигао 75 голова.

Прочитајте још:  Белоруски шеф дипломатије: На играма на којима су учествовали косовски спортисти присуствовао је и председник Србије
Године 1970. одлази у Француску, где је играо за Стразбур, Седан и Валенсијан.

Осим је наступао и за репрезентацију бивше Југославије. Имао је 16 наступа, постигавши осам голова. Био је један од главних играча у освајању другог места на Европском првенству 1968. године.

Прочитајте још:  „Новака опет хоће да затворе“: Ђоковићев брат најавио нови скандал
Проглашен је и најбољим играчем Југославије за 1967. годину.

Играчку каријеру је окончао 1978. године, након чега је врло успешно почео да се бави тренерским послом.

У богатој тренерској каријери, Ивица Осим је, између осталог предводио и репрезентацију Југославије у периоду од 1986. до 1992, да би од 1991. до 1992. године упоредо водио и Партизан.

“Плаве” је на одвео на Светско првенство 1990. године у Италији где је Југославија испала у четвртфиналу након пенала од Аргентине предвођене Дијегом Армандом Марадоном.

Водио је још и Жељезничар, Панатинаикос, Штурм Грац, Џеф јунајтед и репрезентацију Јапана.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *