Данијел Симић: Мелитопољ, Берђанск и Енергодар су градови који су заузети без борбе (Видео)

0

Данијел Симић

Новинар РТРС Данијел Симић укључио се у програм ТВ Прва из Доњецка.

Kако је рекао, последњих неколико дана био је у Мелитопољу, Берђанску, Енергодару у ком се налази нуклеарна електрана која је, како каже, изазвала нови Чернобиљ.

Kако каже, у тим подручјима је ситуација много другачија него у Мариупољу јер је могуће кретати се без шлемова и панцира на терену.

“Мелитопољ, Берђанск и Енергодар су градови који су заузети без борбе, локално становништво није пружало никакав отпор. Живот се одвија потпуно нормално. Без обзира што је на папиру то још увек Украјина, тамо све функционише као да је у питању Русија – сигурност обезбеђује Росгвардија, полицијски службе су руске и полако праве прелазни период када са украјинске гривне прелазе на руску рубљу, једно време ће то функционисати паралелно”, рекао је Симић.

Kако Симић тврди, тамо све функционише прилично нормално, изузев што руска рубља још није ушла у платни промет, па локлане власти имају проблем са исплатама пензија па због тога руска војска дели хуманитарну помоћ најугорженијима, а у питању су пензионери.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У Мариупољу нико са руске стране не уклања украјинске заставе. Примећујем велику разлику између русофобије која влада у делу који контролише Kијев и овог дела који је на страни Москве. Овде нико не прави проблеме”, рекао је Симић.

“Не можете да осетите ту атмосферу када падне пројектил минобацачки и убије људе у вашој непросредној близини. Ја сам био у Мариупољу када је на отворену градску пијацу пао артиљеријски пројектил и убио људе. Али не можете да замислите којом брзином се све враћа у нормалу”, објаснио је.

“Што се тиче људи из Доњецка од почетка става – зашто је Русији оволико требало, зашто није раније устала и затитила нас”, рекао је.

Прочитајте још:  Немачки министар економије оптужио Русију за економски напад

Б92

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *