Мађарска: Десет земаља ЕУ отворило руске банковне рачуне за плаћање гаса по шеми коју је предложила Москва

0
мађарска, мађарске

мађарска

Поред Мађарске, девет европских земаља отворило је руске банковне рачуне за плаћање природног гаса по шеми коју је предложила Москва, рекао је Гергели Гујаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.

„Мађарска је отворила рачун у еврима, на који се уписује цена гаса у еврима, а затим га банка конвертује у рубље. Осим нас, то ради још девет земаља, али не говоре да су учинити исто, једноставно зато што у Европи сада `бити добар за Европу` значи да руководство земље не говори искрено са својим народом и у међународном животу“, рекао је он.

Политичар је још једном подсетио да Европска унија није усвојила никакве санкције које онемогућавају плаћање руског гаса у рубљама, те да је то регулисано грађанскоправним споразумом између држава и компанија.

Раније је и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто нагласио да су неке европске компаније које увозе природни гас из Русије пристале на шему плаћања коју је предложила Русија, али да о томе не говоре искрено и да шире лажне информације о ставу Мађарске уз помоћ западних медија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заузврат, Орбан је напоменуо да је земља спремна да плаћа руски гас у рубљама, а Сијарто је истакао да престанак испорука Бугарској неће утицати на транзит ка Мађарској.

Путин је 31. марта потписао указ којим је дефинисана нова процедура плаћања руског гаса од стране купаца из „непријатељских“ земаља, које су увеле санкције Москви као одговор на њену војну операцију у Украјини. Према документу, купци ће моћи да плаћају у валути по избору, али ће морати да отворе рачун у рубљама у руској “Гаспромбанци” како би уплате могле да се конвертују у рубље и да дођу до руских добављача гаса.

Прочитајте још:  И европске банке на губитку због санкција Русији

Восток

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *