Гардијан: Украјинске избеглице желе да туже британског министра унутрашњих послова

0

Британске јавне организације спремају се да поднесу групне тужбе против шефа Министарства унутрашњих послова Краљевине Прити Пател у име стотина избеглица из Украјине. Ово наводи Гардијан.

Прочитајте још:  Шта Украјина може да уради после најновије војне помоћи Запада?
Према писању листа, бројна бирократска кашњења са којима се украјинске избеглице суочавају у добијању британских виза постала су разлог за одлазак на суд.

Представници међународне организације Саве тхе Цхилдрен („Сачувајмо децу“) и британске невладине организације Савет за избеглице („Савет за избеглице“) захтевали су да се хитно поједноставе правила за издавање спонзорских виза украјинским избеглицама. Они су навели да је тренутна ситуација људе који су били принуђени да напусте своју земљу довела у још рањивију позицију. Такође умножава „психолошку трауму коју су добили“.

Треба напоменути да сада постоје два поједностављена визна програма за Украјинце у УК, који омогућавају онима који су побегли од сукоба да остану у Уједињеном Краљевству три године, добију основне социјалне гаранције, а такође раде или студирају.

Први могу да користе особе које имају рођаке у земљи, а други омогућава физичким и правним лицима у Британији да постану спонзори Украјинаца, гарантујући им смештај. За другу врсту виза поднето је скоро 75.000 захтева, од којих је више од 50.000 већ одобрено. Међутим, до сада је у земљу могло ући тек нешто више од 11.000 подносилаца захтева. Укупно је до сада издато више од 86.000 виза оба типа, а користило их је 27.000 људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјина ће од Немачке добити фрижидере за чување тела погинулих војника
Као што је наведено, избегличке породице често не могу да оду у Велику Британију због чињенице да једна особа, обично дете, не може да добије визу због једног или другог бирократског проблема.

Између осталог, избеглице не могу самостално да провере статус својих захтева, често не добијају обавештења да су им визе већ издате.

Прочитајте још:  Путин: Запад уништава систем финансијских односа, глобална економија се мења
Британска влада је признала проблеме са добијањем виза за украјинске избеглице, укључујући дуго време обраде, али инсистира да све процедуре подлежу безбедносним захтевима.

Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) саопштила је у понедељак да је од почетка руске специјалне војне операције више од 5,5 милиона избеглица из Украјине стигло у суседне земље.

Раније је објављено да ће Велика Британија пружити Украјини војну помоћ за 300 милиона фунти.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *