Изнад законске норме: У вртићима по 50 деце у групи

0

Getty Images/ John Moore / Staff

У предшколским установама у Србији преко норматива је уписано између 20.000 и 30.000 деце, показују подаци синдиката предшколства, који се значајно разликују од званичних бројки Републичког завода за статистику (РЗС).

Према подацима тог завода за школску 2021/22 годину, у државне вртиће преко законом прописаних норматива уписано је 9.100 деце, а у приватне 103.000.

Овај тренд пођеднако је присутан у свим регионима Србије. Највише “прекобројних“ малишана борави у предшколским установана на подручју Војводине – 3.002, на подручју престонице их је 2.174, у региону јужне и источне Србије 2.161, а у региону Шумадије и западне Србије их је 1.846.

Прочитајте још:  Како ће сада аналитичари оправдати поклањање српских светиња БЈРМ?
Званична статистика сведочи да је у поређењу са претходним годинама број деце уписане преко норматива смањен. У школској 1018/19 их је било 12.296, годину дана касније 11.680, а у 2020/21. 9.562.

С друге стране, из Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања позивају се на податке из 2019. који су изнети на састанцима Радне групе за предшколско васпитање, формиране при Влади Србије са идејом да се реше нагомилани проблеми у тој области.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) БОЛЕСТАН СНИМАК КРУЖИ ИНТЕРНЕТОМ: Уринира по лику Светог Саве и виче: "Пиј, светитељу"!
На те податке синдикат је недавно подсетио и председника Србије Александра Вучића, поводом његове најаве да би вртићи могли да буду бесплатни од 1. септембра.

– У већем делу државних предшколских установа постоји мањак капацитета у односу на већ уписану децу, па су групе прекобројне, услови за боравак неповољни, а за рад немогући (група и по и две у једној радној соби – око 30.000 уписане деце преко норматива по подацима у 2019. години) – наводи се у допису Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања председнику Вучићу.

– Податак о броју деце која су уписана преко норматива Републички завод за статистику добија од предшколских установа које воде такву врсту евиденције. Према нашим сазнањима са терена, ову врсту евиденције не воде све предшколске установе па отуда, вероватно, потиче и разлика у подацима РЗС-а и синдиката предшколства коју помињете.

Нормативи се односе на величину васпитних група деце одређеног узраста (дефинисано Законом о предшколском васпитању и образовању), простор потребан за рад са децом одређеног узраста и слично. Установе које ове податке шаљу РЗС-у овде приказују децу која су примљена, а да установа нема довољне капацитете, на пример повећан је број деце у групи у односу на стандард; једну собу користи више група деце; формирају се међусмене и слично – појашњавају за Данас РЗС.

Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, каже да је још 2019. синдикату признато да званична статистика не одговара реалној ситуацији у вртићима.

– Законски утврђени нормативи су од седморо деце у млађој јасленој групи до максимално 26 у припремном предшколском програму, али је због недостатка простора направљена вештачка творевина која се зове група и по. То у пракси значи да у истом простору имате једну и по групу деце, па ако, рецимо, у припремном предшколском програму имате 48 деце, не рачуна се да су сва преко 26 уписана преко норматива.

У предшколској установи који смо узели као огледну 2019. године било је 85 група које нису имале своју радну собу, али се то није рачунало да су деца уписана преко норматива – наводи Јовановић.

Додаје да су представници синдиката тада инсистирали да се, када се посматра број деце преко норматива, води рачуна о грађевинском капацитету, односно за колико је деце пројектована одређена предшколска установа.ж

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *