“У проблему смо, а ћутимо”: Муке привредника због нових фискалних каса

0

Више од педесет привредника и трговаца из Лесковца тврде да имају проблем са новим фискалним касама које би требало да користе од недеље, 1. маја, јер им оне или нису испоручене или, како тврде, не испуњавају услове.

Велики број трговаца наводи да су и добили касе, али да не могу да га након инсталирања повежу на штампач јер фирме које су им га продавале још увек немају лиценцу за његову продају.

“Ја знам за само педесетак привредника из Лесковца који имају исти проблем као ја. И невероватно је да сви ћутимо. Једино место где се људи пожале јесте Фејсбук група Заштитник предузетника и привредника Србије, где су се људи позивали и на протесте, али не вреди. Сада тамо људи пишу да каса нема, да чекају на граници и можда буду дошле у четвртак. Како ћемо функционисати наредних дана, не знамо. Ако не можемо да куцамо, не можемо да радимо. Ако не можемо да радимо, не можемо ни да платимо раднике” – коментарише привредница из Лесковца.

Примена новог модела електронске фискализације почела је у недељу, док ће у јавном сектору почети да се примењују системи електронских фактура. То значи да ће сви обвезници морати да издају фискалне рачуне са QР кодом. Део трговаца тврди да су, најблаже речено, насамерени и фискализацију ће дочекати неспремно.

” Пре свега јер су купили уређаје старије генерације које већ за шест месеци неће бити употребљиви, а друго јер тих каса нема на стању” – мишљења је један предузетник из ИТ сектора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Александар Шапић: Не треба смањивати рачуне за грејање, цена и онако није тржишна
Велики број привредника јавио се и Заштитнику привредника и предузетника због проблема са набавком е-касе и штампача.

“Људи добијају обавештење да не могу нове фисклане касе бити у функцији на време, због тога што нису стигли или због тога што нема довољно времена да се обраде и активирају на време” – кажу у удружењу Заштитник привредника и предузетника Србије.

Прочитајте још:  Весна Веизовић Марић: Следећи захтев опозиције биће да се убица пусти на слободу
Они су пре пар дана послали захтев Министарству финансија да се одложе нове фискалне касе, односно примена Закона о фискализацији до краја ове године и да се изузме делатност остало образовање.

“Под таквим околностима сматрамо скандалозном изјаву Пореске управе да ће од 1. маја кренути са санкционисањем јер је њихов посао са обезбеде квалитетне и неометане услове пословања легално регистрованим привредницима, а не да врше репресију. Није јасно за шта би тачно требало да наплаћују казне привредницима који куцају на старој каси јер им поручене нове е-касе нису стигле. И у том случају није дошло ни до какве утаје пореза” – кажу у Удружењу Заштитник привредника и предузетника Србије.

У Удружењу подсећају да су и старе касе повезане са Пореском управом за шта се плаћа месечно трошак за сим картицу оператеру.ж

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *