Руске феминисткиње се претварају у екстремистички покрет

0
жене

(Фото: Пиксибај)

Шта је феминистички антиратни отпор и чему служи у Русији данас?

Феминизам је прошао пут од одбране женских права до претварања жена у чланице терористичке организације. Група под називом Феминистички антиратни отпор (ФАС), која се појавила на уверавањима њеног руководства дан након почетка специјалне војне операције у Украјини, направила је манифест у којем је објављено: „Феминисткиње данас -једна од ретких активних политичких снага у Русији. Власти нас дуго нису доживљавале као политички покрет, па смо због тога били привремено мање погођени репресијом од других. Више од 45 феминистичких група делује широм земље, од Калињинграда до Владивостока. Позивамо феминистичке групе и појединачне феминисткиње да се придруже феминистичком антиратном отпору и удруже снаге против рата и владе која га је започела . ”

Манифест је преведен на скоро три десетине језика, иако би активности ФАС-а, како је наведено, требало да покрију територију Руске Федерације („од Калињинграда до Владивостока“). И што је најважније, као и увек, да привучемо пажњу спонзора, а не сународника и истомишљеника. А где је главни спонзор феминизма? Иностранство! У Русији се борба против руске владе нерадо спонзорише. То је оно што руски феминизам апелује на колективни Запад .

Прочитајте још:  Дробницки:Транзит опреме за Оружане снаге Украјине у Европу постао је још један део криминалног тржишта
Превод манифеста на енглески одмах је објављен у америчком часопису Јакобин , након чега га је потписало сто и по феминисткиња. Појаву ФАС-а посебно је поздравило пола туцета глумица, троцкисткиња, феминисткиња и других јавних личности западне хемисфере. Даме из Бразила и Никарагве удубиле су се у руску политику и темељно проучавале руску историју како прошлих векова тако и двадесет првог века. Њиховом мишљењу о односу Русије и Украјине може се веровати.

Међутим, чињеница да је Феминистички антиратни отпор тако брзо настао, свакако доказује да је све било припремљено. Дарија Серенко, шефица ФАС-а, раније је промовисала „политички активне снаге“ које нико није приметио новцем Фондације Хајнрих Бел забрањен у Русији ( изгледа да фондација подржава „зелени политички покрет“, али у Русији углавном патронизира ЛГБТ агенди). Сада је Серенко коначно пронашла себе: она ради оно што човек ради у опкољеној тврђави, отварајући капије непријатељу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија протерује службеника молдавске амбасаде у Москви
До сада су активности ФАС-а биле прилично скромне. Отпор је почео да организује „тихе пикете“: активисти демонстрирају антиратне слогане или мале плакате на одећи и торбама. Или организују протест курира (председавајући синдиката Куриер Кирил Украјцев је послат у истражни притвор због „узастопног кршења процедуре одржавања јавних догађаја“); на друштвеним мрежама шире дезинформације, тачније клевету против руске војске (Марија Пономаренко је послата у истражни притвор на 2 месеца због објављивања поста о мртвим цивилима Мариупоља); лансирају лажне „од белоруских активиста за људска права“ и нико други то не зна ( „Руске трупе стациониране у Белорусији силовале су најмање четири жене! Девојке немају где да добију помоћ!“); позивање на слање низа званичних апела у којима се захтевају гаранције да војни обвезници неће бити послати у Украјину; штампају своје антируске апеле у виду летака Друштва за тражење несталих ЛизаАлерт ( )…„тако ће наши леци дуже стајати” Гретел .

За шта је све ово? Тако да „државни службеници сваки дан осећају да рат и његове последице изазивају незадовољство хиљада грађана“ . Искрено апсурдни поступци, достојни само тако великих умова као што је Лиз Труссили Џејн Псаки, изгледа да нису вредни да буду плаћени новцем западних невладиних организација. Ипак, Запад плаћа. Запад уверава ФАСовок да је руска економија исцрпљена ратом и санкцијама, још мало – и рат се више неће водити. Стога, бивше феминисткиње (сада фемфашисткиње) понављају за својим менторима, сви ресурси Русије се сада прерасподељују у корист рата: порези, казне за митинге и протесте, било какав профит. Неопходно је не плаћати казне, нападати државне службе захтевима. Бацајте просо на голубове, ометајте друштвене догађаје. Можете изводити наступе на ивици вандализма, премазати бојом и замазати све около. На подривање војног буџета важно је утицати на различите начине. На пример, прикупљање збирки … снова о председнику Русије.

Не зна се за шта су још страни фондови спремни да плате, ако им и женски снови пред вечеру делују субверзивно. Оно што је, међутим, карактеристично: у Русији ФАС није достигао такве размере као Валпургијска ноћ у Берлину, када је покушај феминисткиња да демонстрације у ноћи 1. маја претворе у суботу угушила берлинска полиција, Берлинер Зеитунг извештаји . У Берлину, под слоганима Вратите ноћ (Таке бацк тхе нигхт) и За уништење патријархата (За уништење патријархата), две и по хиљаде феминисткиња и лезбејки прошетало је берлинским стамбеним делом Бреслауер Берг, палио пиротехнику, тукао стакла на аутомобилима и бацао пакете фарби из излога. То свакако није био тихи пикет.

Претпостављам да ће Валпургијске ноћи постати сан представника ФАС-а. У Руској Федерацији се никада нису мешали у феминизам, али овом покрету нису пружили посебну подршку, једноставно су га ставили у раван са другим „потребнима“. Министарство културе није имало шта да понуди за све ове феминистичке и ЛГБТ догађаје. Да о томе пишу мондени омладински медији, да публика буде млада и весела, а догађај динамичан. Забави се? Сада морате платити. За почетак, чињеница да широм Русије делује 45 група новоформираног Отпора. Са новцем, ако се сећате, западне НВО. И још се не зна који ће се од ових ПАКЕТОВА узгајати….

Сањари посебне врсте намеравају да униште „чврсти стари поредак тако да ‘можемо да се поновимо’ постане ‘никад више’” . Да ли је овде све јасно?

Смешне иницијативе за храњење ионако добро ухрањених урбаних голубова могу се развити из тихог протеста у гласне протесте са Валпургијском ноћи у Берлину. Феминизам је, авај, одавно деградирао из покрета за људска права у деструктивни. А сада је на ивици да постане екстремистички покрет.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *