Станице напуштене и заборављене – пруге у Војводини одлазе у старо гвожђе

0
зајечар

(Фото: Sputnik / Sergey Pyatakov)

У истом месецу када је отворена брза пруга Београд-Нови Сад, почело је уклањање старих пруга у Војводини. Након што им је републичка Скупштина одузела статус општег јавног добра, Инфраструктура железнице продала је шине као старо гвођже. У Војвођанском друштву за железнице сматрају да су локалне пруге итекако потребне.

„Овде је била једна од најлепших станица у Војводини. То се одржавало, ма милина, сви знају станицу Јаша Томић да је то била једна од најлепших станица, ту су жардињере биле са цвећем, ограда, метална фина“, прича бивши чувар станице Јаша Томић Никола Добрић.

Прочитајте још:  Јеванђеље по Вулину
Присећа се Никола Добрић како је станица изгледала 1984. када је ту почео да ради као чувар. Од тада, прича нам, у некада прометну станицу надомак Румуније, ништа није улагано. Све је пропало, пропале су у земљу и шине, зарасле у траву, сада се једва и виде.

Н1: Када је последњи воз прошао овуда?

Добрић: Који је био задњи дан бомбардовања овде код нас, кад је прекид био. Сутрадан је отишао одавде. Макоса је била постављена поред оног магацина, ту је било значи тих колико 70 дана, тад је задњи воз изашао одавде, и од тад више није ушао нити ће ући.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чувар у пензији, станицу и даље чува, и данас живи у кући надомак ње. Поздрављамо се и настављамо пут, пратећи пругу, кроз Банат.

Пруга у оближњем селу Бока у много је бољем стању од оне у Јаши Томићу. Међутим, ни тим шинама никада више неће проћи воз, јер ће и оне ускоро бити уклоњене.

И та пруга је на листи 14 деоница које ће бити избрисане са мапе Војводине. Укупно 410 километара шина биће продато у старо гвожђе. Трасе дуже од века, нестаће заувек. У Војвођанском друштву за железницу, кажу да их је вест о продаји, објављена у јануару, све шокирала.

“Да је Инфраструктура железнице Србије расписала јавни конкурс за продају старих пруга и железничког материјала по некој невероватној цени од 12,14 динара килограм”, каже Драгомир Јанков из Војвођанског друштва за железницу.

ТиИме је Инфраструктура железнице зарадила око 300 милиона динара. Одлука је правдана тиме да од старих пруга нема ни социјалне ни економске исплативости. На некима од њих, звук воза није запарао ваздух већ готово пола века. Неке су, ипак, коришћене до пре неколико година, а најдужном трасом путовало од Зрењанина до Вршца до 2005.

“Железница је заправо отерала кориснике, како за превоз роба, тако и путнике, просто их је отерала лошом нередовном услугом. И довела их је пре свега у стање физичке немогућности функционисања што је уродило плодом економске неисплативости”, додаје Јанков.

Друштву за железницу преостала је борба да се сачува макар оно што ће иза пруга остати.

“Важно је да се не распродају те парцеле, важно је, ми се боримо да оне остану. Један од начина је да се у просторном плану Војводине који се сада доноси, до 2035. обезбеди да се ти коридори очувају”, рекао је Јанков.

Иза старе железничке инфраструктре када једном буде уклоњена, остаће слободно скоро 600 хектара државног земљишта. Шта ће на парцелама нићи, одлучиваће локалне самоуправе. Места, кроз које возови, вероватно више никада неће проћи.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *