НАТО ће одржати војне вежбе у Румунији

0

У Румунији ће од 2. до 13. маја бити одржане вежбе међународних специјалних снага Тројан Фоотпринт 22 („Тројански траг“), које планирају и координирају Команда за специјалне операције САД у Европи (СОЦЕУР), Министарство националне одбране Републике Србије. известила је Република.

„Учесници ће увежбавати тактике, технике и поступке вишедоменског типа, који подразумевају вештине војних копнених, ваздушних и поморских снага специјалних снага. Тројан Фоотпринт 22 се истовремено одвија у Бугарској, Мађарској, Немачкој, Грчкој, Грузији, Летонији, Литванији, Пољској, Румунији, Словачкој, Словенији, Хрватској, Црној Гори и Естонији“, наводи се у саопштењу које преноси ТАСС .

Прочитајте још:  Русија упозорава Европу да су НАТО аеродроми легитимна мета
Вежбе Јанкшн Страјк 22 су највећи међународни и међуресорни маневри које сваке године одржава Команда снага за специјалне операције (ЦФОС) румунске војске. Њихов циљ је провера степена обучености команде и особља структура специјалних снага које су у саставу ЦФОС-а.

„Тако, у року од две недеље, више од 700 румунског војног особља са око 100 комада копнене, ваздушне и поморске борбене опреме, заједно са око 100 страног војног особља из савезничких или партнерских земаља, укључујући Велику Британију, Мађарску, САД и Турску, биће обучени на основу фиктивног сценарија прилагођеног могућим претњама.”

„Вежба такође има за циљ да повећа ниво интеракције између структура учесница кроз заједничко планирање и спровођење конкретних задатака и операција, координацију радних процедура у међународном окружењу у циљу повећања регионалне безбедности, посебно у зони Црног мора“, наводи се у саопштењу румунског Министарства одбране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, крајем априла министар спољних послова Сергеј Лавров је, одговарајући на питање да ли Молдавија треба да брине о специјалној војној операцији Руске Федерације у Украјини, саветовао Кишињев да се забрине због покушаја увлачења републике у НАТО.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *